Järjestöt

Viestintä on johtamista: rajaa kohderyhmäsi, kirkasta tavoitteesi ja ole sinnikäs

Rohkeutta, rakkautta ja jotain rajaa! Tämä oli iskulauseena viidettä kertaa järjestetylle Menestyvät järjestöt -tapahtumalle. Itse olin mukana neljättä kertaa. Tavoilleni uskollisena päätin tiivistää tapahtuman annin bloggaukseen, tällä kertaa kolmen pointin (tai oikeastaan käskyn) muodossa.

Oma ohjelmakattaukseni oli varsin viestintäpanoitteinen ja hyvä niin. Huomaan tämän blogin liikkuneen aiemmasta viestintäkeskeisyydestä vahvasti johtamisen suuntaan. Mutta nyt siis hetkeksi paluu juurille: järjestöjen viestintään.

1. Valitse kohderyhmäsi!

Viestinnän kohderyhmänä ei voi olla kaikki, sillä silloin se ei kosketa yhtään ketään. On uskallettava rajata ja puhutella kohderyhmää oikealla tavalla, kannusti tuottaja ja tuotekehittäjä Kaisa Kirves.

Jos teet kaikille, et tee kenellekään kunnolla.

Unohda siis pelko ja häpeä! Mikään ei muutu jos kukaan ei suutu.

Viestinnässä puhutaan sisällöntuotannosta. Yritykset kertovat markkinoinnissaan tarinoita. Järjestöjen ei tarvitse keksimällä keksiä tarkoitusta ja sisältöä, ne ovat jo olemassa. Järjestö on aina perustettu ratkaisemaan jotakin ongelmaa. Kyse on siitä, miten osaamme tämän kaiken paketoida.

2. Viesti, älä huuda!

Ääni ei kuulu huutamalla kovempaa. Nykyisellään melua on paljon, mutta viestintää vain vähän, kiteytti tapahtuman toinen järjestäjä, viestinnän asiantuntija Heidi Korva. Viestintä ei ole tukitoiminto, huomautti luova johtaja Timo Berry ja siteerasi tietokirjailija Simon Sinekia:

Start with why!

Samoin tein minäkin Järjestön strategista johtamista käsittelevässä raportissani. Ei viestintää viestinnän vuoksi (tai toimintaa toiminnan vuoksi), vaan tavoitteellisuutta ja tarkoitusta: miksi olemme olemassa?

Viestintä on johtamista. Viestinnässä tarvitaan strategista visiota ja tavoitteita, toisaalta myös kohderyhmän tuntemista. Siksi kaikkien panosta tarvitaan paitsi järjestön viestinnän suunnittelemisessa, myös itse viestinnässä.

3. Usko hyvisten voittoon!

Ja lopuksi: ole kärsivällinen. Joskus tavoitteen saavuttaminen voi kestää 30 vuotta, kuten taistelu abortin laillistamisen puolesta Irlannissa. Älä silti anna periksi, äläkä menetä uskoasi hyvien ihmisten voimaan, rohkaisi kampanjan vetäjä Damian O’Broin.

Älä myöskään vaikene, vaikka vastassa saattaa olla vastustusta ja vihapuhetta, sillä kuten toimittaja ja kirjailija Satu Vasantola kysyy:

Mitä meidän yhteiskunnalle tapahtuu, jos hyvät vaikenevat?

Pidetään siis ääntä ja taistellaan. Tuodaan ihmisten ääni kuuluviin. Se on järjestöjen tehtävä.

Kiitos Heidi Korva ja Salla Saarinen oivalluksia tarjonneesta ja kohtaamisia mahdollistaneesta Menestyvät järjestöt -tapahtumasta!

***

Katso myös:

Photo by Joshua Hoehne on Unsplash

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

0 comments on “Viestintä on johtamista: rajaa kohderyhmäsi, kirkasta tavoitteesi ja ole sinnikäs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: