Järjestöt Some

Menestyvät järjestöt #järjestömenestyy

Mitä menestykseen vaaditaan? Miten onnistumisesta tehdään totta? Näitä asioita pohdittiin 170 osallistujan voimin 4.2. Menestyvät järjestöt -koulutustilaisuudessa.

Onnistuneen koulutuspäivän merkki on se, että mieleen jää monenlaisia ajatuksia itämään. Tässä bloggauksessa yritän kuitenkin kiteyttää päivän annin.

Päätä tehdä muutos ja kerro se kaikille

Suomen Partiolaisten  Anna Munsterhjelm kertoi tilaisuuden aloituspuheenvuorossa partion kasvusta. Olennaista on päättää kasvaa ja kertoa se kaikille. Järjestöissä syyllistytään joskus loputtomaan suunnitteluun. Tee enemmän, suunnittele vähemmän!

Tarvitaan myös hyvää johtamista, joka ei Musterhjelmin mukaan ole järjestöissä eroa muiden sektoreiden johtamisesta. Vapaaehtoisten johtamisessa tarvitaan joskus kipeitäkin ratkaisuja: kasvun ja oikean suunnan mahdollistamiseksi on joillekin kyettävä sanomaan suoraan, että tämä ei ehkä ole sinun paikkasi.

Rekrytoi parhaat tyypit ja pidä heistä huolta

Demos Helsingin Tuuli Kaskinen puhui innostavasti tulevaisuuden megatrendeistä, joita ovat mm. talouden globalisoituminen, teknologinen planetarismi (kuten esineiden internet), muuttuvat asiakkaat (miten kohdataan ikääntyneet ja toisaalta nuoret), ympäristönäkökulma/päästöttömyys sekä yksilöt ja ryhmät (uudenlaiset tavat olla yhdessä).

Kaskinen antoi myös neljä vinkkiä järjestöille. Ykkösenä oli ihmiset: järjestöihin tarvitaan töihin maailman parhaat ihmiset.  Toiseksi järjestöt keräävät ja saavat paljon tietoa kohderyhmästään, tämä tieto kannattaisi hyödyntää. Rakenteita kannattaa muuttaa: kerran kuukaudessa olisi hyvä pysähtyä pohtimaan ovatko ihmiset tekemässä oikeita asioita. Ja lopuksi, tavoitteita ei saa pelätä. Kehittäminen ei lopu koskaan.

Ota kaikki mukaan viestimään ja käytä luovuutta

Päivän aikana kuultiin monia puheenvuoroja viestinnästä. Sain kertoa case Lapsettomien lauantaista: siitä, miten innostamalla työntekijät, luottamushenkilöt, vapaaehtoiset ja kohderyhmä viestimään tehokkaasti järjestöstä voi tulla kokoaan suurempi. Esitykseni löytyy SlideSharesta.

Ammattiliitto Pron Jaana Aaltonen kertoi liittonsa monipuolisesta, hauskasta ja oivaltavasta viestinnästä. Ammattijärjestönkään viestinnän ei totisesti tarvitse olle kuivaa ja vanhanaikaista!  Erityistä kiinnostusta herätti ProTV.

Aktiivisuutta, verkostoitumista, innostusta, muutosta

Päivän parasta antia oli innostava tunnelma: ihmiset kommentoivat puheenvuoroja ja tauoilla verkostoiduttiin ahkerasti. Puheenvuorot eivät jäänet ylätasolle, vaan kuulimme konkreettisia esimerkkejä. Moni kertoikin ottavansa opit heti käyttöön. Ja seuraavana aamuna Simpukan toimistolla kuuntelin, kun työntekijämme pohtivat päivän oppeja ja jalostivat parhaat ideat.

Onnistumisen salaisuus taisi hyvin sujuneiden järjestelyjen ja rennon innostavan ilmapiirin lisäksi olla se, että osallistujia oli eri sektoreilta. Perinteisestihän jokaisella sektorilla on omat koulutuspäivänsä. Nyt järjestötoimintaa pystyttiin tarkastelemaan laajemmin.

Iso kiitos tapahtumien järjestäjille Heidi Korvalle, Salla Saariselle ja Piritta Seppälälle! Ensi vuonna uudestaan!

***

Aloituksen ja lopetuksen striimaukset ovat katsottavissa tästä.
Julkiseen jakoon luvatut puheenvuorojen materiaalit on ladattu SlideShareen.

1 comment on “Menestyvät järjestöt #järjestömenestyy

  1. Paluuviite: Kymmenen vuotta Simpukassa - Simpukka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: