Johtaminen Kirjat

Johtajuus – Kirkas suunta ja ihmisten voima

johtajuus_kirkas_suunta_ja_ihmisten_voimaMitä johtamisoppia voi globaalin teknologia-alan pörssiyhtiön ex-johtajalla olla tarjota sosiaali- ja terveysalan järjestön johtajalle? Näissä mietteissä ja Pauli Forman bloggauksen innoittamana tartuin Matti Alahuhdan kirjaan.

Selkeä visio 

Kirjan keskeisin viesti on otsikossakin mainitun kirkaan suunnan merkitys. Johtajan tärkein tehtävä on luotsata organisaatiota kohti selkeää visiota. Jos se on mahdollista Koneen ja Nokian kaltaisissa, eri maanosissa toimivissa suuryrityksissä, on sen onnistuttava myös järjestöissä.

Järjestöjen valtti on ihmisläheisyys: usein visiona on jonkin ryhmän tai koko väestön hyvinvoinnin parantaminen. Se, jos mikä on paketoitavisssa organisaation jokaisen työntekijän ja myös vapaaehtoistoimijan kirkkaaksi ja motivoivaksi suunnaksi, johon on helppo sitoutua. Valitettavasti tämä ei aina kuitenkaan tunnu onnistuvan.

Järjestöissä ongelma on usein nimenomaan paketoinnissa. Alahuhta korostaa pelkistämistä, rajaamista ja selkeää yhtenäistä viestiä. Koko maailmaa ei siis kannata järjestöissäkään yrittää pelastaa, silloin homma ainoastaan leviää niin, ettei mitään saada lopulta aikaan.

Pelkistäminen ja rajaaminen

Alahuhta kirjoittaa omien oppiensa mukaan. Kirja on selkeä ja keskeiset viestit toistetaan kerta toisensa jälkeen. Alahuhta käytää listoja, joissa on 3-5 kohtaa, ei koskaan enempää. Esimerkkinä olkoon hyvän johtamisen periaatteet:

  1. Kirkas suunta ja selkeät tavoitteet
  2. Avoimuus ja suoruus
  3. Fokus
  4. Yksinkertaisuus
  5. Oikea-aikaisuus

Alahuhta ei häpeä antaa suoria neuvoja. Lauseet ovat lyhyitä, eikä niissä juuri ole pohdintaa tai edes perusteluita. Liekö ilmaisutyyli yleistä insinöörijohtajille yleensäkin, ainakin Jorma Ollilan vieraskynäkirjoitus Hesarissa seuraa samaa kaavaa. Toisaalta viesti pysyy selkeänä, kun siihen ei sekoiteta epäilyä, ehtoja tai poikkeuksia.

Nöyryys ja innostus

Alahuhta suhtautuu johtamiseen nöyrästi. Johtaja on organisaatiokaaviossa alimpana: tukemassa työntekijöitä ja  mahdollistamassa heidän tehokkaan työskentelynsä. Johtaja on työntekijöiden palvelija. Alahuhta ei halua puhua alaisista, sillä työntekijät ovat hänen mielestään kaikkien tärkeimpiä.

Alahuhta varoittaa johtajia eksymästä houkutteleville sivupoluille. Johtajan pitää käyttää aikansa vain asioihin, jotka edistävät organisaation tavoitteita, ei täyttää kalenteria luottamustehtävillä ja mielenkiintoisilla tapaamisilla.

Johtajan on hyvä olla innostunut ja hänen on osattava innostaa muita: ”Innostus tarttuu.” Positiivisuus on myös tärkeää: ”Positiivisuus avaa uusia näkökulmia.” Avainhenkilöissä Alahuhta arvostaa energisoivaa otetta. Vireen johtaminen on keskeistä, jotta työntekijöiden motivaatio säilyy hyvänä.

Ikuinen kehittäminen

Alahuhdan johdolla Kone kehittyi huimasti, vaikka lähtötilannekin oli jo varsin hyvä. Hänelle onkin tärkeää, että koskaan ei tuudittauduta valitsevaan tilanteeseen. Onnistumisista iloitaan viisi minuuttia ja sitten suunnataan jo kohti uusia tavoitteita.

Vaikka pörssiyhtiön kehittämispaineet ovat varmasti ihan omaa luokkaansa, kannattaa järjestöissäkin ottaa mallia jatkuvan kehittämisen ihanteesta. Eteenpäin on mentävä koko ajan. Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla ja aikaisemmat käytännöt eivät ehkä tulevaisuudessa enää toimikaan.

Alahuhdan mukaan vision on hyvä olla mahdollisimman pitkäikäinen, strategiaa uudistetaan tarpeen mukaan ja toimintaa ohjataan kolmen vuoden kehittämisohjelmien avulla.

Ikuiseen kehittämiseen liittyy myös Alahuhdan into tarjota koulutusta työntekijöilleen. Kone on järjestänyt laajamittaista koulutusta työntekijöilleen erityisesti taloudellisesti huonoina aikoina. Tämäkin on keino lisätä työntekijöiden sitoutuvuutta ja motivoituneisuutta sekä mahdollistaa organisaation kilpailukyky.

Vaikka suunta on aina eteenpäin, varoittaa Alahuhta  johtajia liiasta työnteosta. Työn vastapainoina hän korostaa perhettä, lukemista, urheilua ja kulttuuria. Kuormitus tasoitetaan viikoittain. Alahuhdalla on viikossa vähintään yksi, usein kaksikin vapaapäivää, jolloin kalenterissa ei ole mitään merkintöjä.

Suositus

Suosittelen kirjaa johtamisesta kiinnostuneille. Kirja sopii myös järjestöjohtajien lukemistoksi. Vaikka itsevarmat suorat johtamisneuvot välillä vähän huvittivatkin, saavat ne myös pohtimaan ja muodostamaan omia ajatuksia. Kirja on selkeytensä ansiosta nopea lukea. Olen aloittamassa uudessa työssä, joten itselleni antoisinta luettavaa olivat muutosjohtamista käsittelevät luvut.

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

1 comment on “Johtajuus – Kirkas suunta ja ihmisten voima

  1. Paluuviite: Mitä Simpukka-vuodet opettivat johtamisesta | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: