Johtaminen Kirjat

Uuvuksissa – kirja uupuneille ja kaikille muillekin

Työ- ja organisaatiopsykologi Liisa Uusitalo-Arolan kirjoittama Uuvuksissa on alaotsikkonsa mukaan suunnattu sinulle, joka tahdot voimasi takaisin. Vaikka omat voimani ovat olleet joskus vähissä, en ole koskaan kokenut olevani uupunut. Se onkin syy, miksi en ole aiemmin tullut tarttuneeksi tähän kirjaan.

Kirjaa lukiessa kävi samoin kuin usein johonkin asiaan perehtyessä: aihe tuntui tulevan vastaan joka paikassa. Viime päivinä on uutisoitu, että yhä useampi jää sairauslomalle mielenterveysongelmien takia. Tilannetta voi pitää hälyttävänä. Palkansaajien jaksamiseen liittyvien ongelmien osalta uusimman työolotutkimuksen tulokset ovat varsin pysähdyttävää luettavaa, kirjoittaa Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela:


Käsillämme kytee aikapommi, jonka syihin olisi pureuduttava tarkemmin ja reagoitava mitä pikimmiten.

Uuvuksissa on siis ehdottoman ajankohtainen ja tarpeellinen kirja.

Mistä uupumuksen tunnistaa?

Uupumisen oireet perustuvat kehon ja mielen suojamekanismeihin. Keho yrittää selviytyä liiallisesta kuormituksesta. Usein se onnistuukin varsin pitkään ja uupuminen etenee hitaasti. Tästä johtuu se, että pitkään kestäneestä uupumisesta on myös hidasta toipua.

Uupumisen selkein tunnusmerkki on väsymys. Liiallinen kuormitus voi johtua niin työmäärästä, kuin vaikkapa ihmissuhteisiin (joko työpaikan tai muun elämän) liittyvistä ristiriidoista. Uupumisen edetessä lepo ei enää virkistä ja voi tulla myös univaikeuksia sekä fyysisiä oireita.

Uupumisesta kertoo myös tekemisen muutuminen suorittamiseksi: työstä katoaa ilo. Myös luovuus kuihtuu. Työ ei enää kiinnosta ja lähteminen tai jopa täydellinen elämänmuutos houkuttavat. Joskus taas uupuminen voi näyttäytyä niin, että saa yllättävän paljon aikaan. Työpaikalla saatetaan huomata aiemmin positiivisen työkaverin muuttuneen negatiiviseksi, epäluuloiseksi ja kyyniseksi.

Johtamista ja itsensä johtamista

Työn imua ja innostusta pidetään uupumisen vastakohtana. Mutta niissäkin piilee vaaransa. Paradoksaalista on, että monet työhyvinvointia lisäävät tekijät voivat liiallisina määrinä olla haitallisia, aivan kuten rasvaliukoiset vitamiinit. Näitä ovat muun muassa autonomia, sosiaaliset kontaktit ja monipuoliset tehtävät.

Ei kai meistä kukaan ole turvassa uupumiselta. Moni varmaankin tunnustaa ajoittain tasapainoilevansa jaksamisen rajoilla.  On hyvä muistaa kirjan kantava sanoma: hyvinvointiaan ei voi ulkoistaa. Hyvinvointia ei voi myöskään asettaa tärkeysjärjestyksen pohjalle. Tunnolliset kaikesta ja kaikista huolehtijat unohtavat helposti itsensä. Mutta heidänkin jaksamisellaan on rajansa.

Työpaikalla pitää toki huolehtia työhyvinvoinnista, onhan se jo lainkin mukaan työantajan tehtävä. Mutta jokainen on myös itse vastuussa omista rajoistaan. Silloin, kun vielä on voimia, on syytä ottaa itsensä johtaminen vakavasti. Oma hyvinvointi riippuu siitä, miten pitää huolta fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta, henkisestä ja ammatillisesta kunnosta. Kirja tarjoaa tähän apua ja esimerkkejä.

Hyvä paha uupuminen

Harmillista, jos kirjan nimi johdattaa vain uupuneet sen äärelle. Tieto uupumisesta on nimittäin vähintään yhtä tärkeää johtajille ja esihenkilöille.

Työpaikoilla jaksamiseen liittyviä asioita ei aina ole helppo ottaa puheeksi. Työterveyslaitos on juuri julkaissut Hyvän mielen työpaikka -sivuston, joka antaa esimiehelle välineitä mielenterveyden edistämiseen työpaikoilla. Sieltä löytyy muun muassa tietoa työuupumuksesta.

Kirjasta on hyötyä myös työkavereille ja läheisille: on tärkeää nähdä ja tunnistaa uupumisen varoitusmerkit. Kuten Maaret Kallio uupumista koskevassa kolumnissaan kirjoittaa:

Joskus avunpyytämisenkin vaatimus on liiallinen. Apua voivat pyytää ne, joilla vielä on joitain voimia jäljellä.

Kirja suhtautuukin uuvuksissa oleviin suurella armollisuudella. Toipuminen käynnistyy ottamalla tarpeeksi pieniä askeleita – joskus myös taaksepäin, sillä jumituksetkin kuuluvat toipumisprosessiin. Kirjan harjoitukset auttavat eteenpäin.

Uupumisesta voi kuitenkin löytää positiivisia puolia. Uupuneen on pakko pysähtyä pohtimaan kuka on ja mitä haluaa. Ehkä ensimmäistä kertaa elämässään on mahdollista ryhtyä oman laivansa kapteeniksi.

****

Tsekkaa myös:

Tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta sekä kirjan kirjoittaja Liisa Uusitalo-Arola keskustelevat uupumisesta / Yle Areena.

Voiko uupumuksen kautta löytää uuden alun? Liisa Uusitalo-Arolan haastattelut Ylen Muutoksen matkaopas -podcastissa.

0 comments on “Uuvuksissa – kirja uupuneille ja kaikille muillekin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: