Työterveyslaitos on listannut vinkkejä työntekijöille ja esimiehille henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi koronavirusepidemian aikana. Esimiehiä ohjeistetaan näin:
- Huomioi kaikki työntekijäsi
- Varaa aikaa keskustelulle
- Viesti johdonmukaisesti ja selkeästi
- Huolehdi työntekijöistäsi
- Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi
Hyvää johtamista
Lisäisin vielä: luo positiivista tunnelmaa ja uskoa tulevaan. Toivo ja myönteisyys tarttuvat. Työntekijät lähtevät myös tukemaan toisiaan. Kunnioita kuitenkin yksilöllisiä eroja: ymmärrä myös heitä, jotka kokevat tilanteen erityisen raskaana ja pelottavana. Anna tilaa huolelle.
Listaa tarkastelemalla voi huomata, että johtaminen poikkeusoloissa ei oikeastaan eroa johtamisesta yleensä. Johtamisen laadun ja määrän tarve kasvaa: tarvitaan entistäkin enemmän hyvää johtamista. Tarvitaan johtamisosaamista.
Johtaminen ei ole pelkästään johtajan tehtävä, tarvitaan myös itsensä johtamista. Työterveyslaitoksen verkkolehden Työpisteen sivulta löytyy seitsemän keinoa parantaa itsensä johtamisen taitoja.
Strategista johtamista
Strategisen johtamisen merkitys korostuu. Nyt jos koska työntekijät kaipaavat apua priorisointiin: mitä tehdään ensin, mitkä tehtäväkokonaisuudet voivat odottaa toisenlaisia aikoja. Vaikka monessa työpaikassa on siirrytty etätyöhön, kaivataan nyt lähijohtamista. Sitä voi toki tehdä etänäkin.
Kyky muokata toimintaa nopeasti, mutta olemassa olevaan strategiaan sopien joutuu nyt testiin. Monissa organisaatioissa onkin tehty nopeasti hyviä innovaatioita. Pakon sanelemana on otettu aikamoisia harppauksia niin digiaikaan siirtymisessä, uusissa työskentelytavoissa kuin asiakaskeskeisyydessäkin.
Uusi normaali
Vaikka kyseessä on poikkeustilanne, muuttuvat tilanteet ovat jo uusi normaali. Nopeisiin, vaikeasti ennakoitaviin muutoksiin on syytä tottua jatkossakin. Kaikki muutokset eivät suinkaan ole ikäviä, vaan maailma on isossa kuvassa muuttumassa parempaan suuntaan.
0 comments on “Johtamista poikkeusoloissa”