Tutkimus

Saako urasta kertoa?

Viime päivinä somessa on kiertänyt haaste, jossa listataan työpaikkoja. Tämä on herättänyt keskustelua urasta. Työpaikkojen listaamisen on sanottu tuovan esiin siloiteltua kuvaa elämästä, kertovan eriarvoisuudesta tai olevan epäreilua esimerkiksi työttömiä kohtaan.

Ei minulla ole uraa!

Samaan aikaan olen analysoinut järjestöjohtajien urakertomuksista koostuvaa väikkäriaineistoani. Haastateltavista moni kertoo uran kuulostavan vieraalta käsitteeltä, joka ei kosketa itseä. Uran nähdään tarkoittavan vain suoraviivaisesti etenevää, aseman ja palkan suhteen nousujohteista uraa. Omalla polulla on sen sijaan ajautumisia, epävarmuuksia ja suunnitelmien muutoksia.

Niin somen urahaasteessa, kuin aineistossanikin tuodaan esiin, että urakehitys ei ole oikeastaan omaa ansiota, vaan sattumaa. Asiat olisivat voineet mennä ihan toisinkin. Työurien kaaosteoriassa (CTC) tunnistetaan sattuman merkitys uralla. Mutta pelkästään sattuma ei selitä uraa.

Kaaosta ja sattumaa

Työurien kaaosteorian mukaan ura kehkeytyy yksilön ja ympäriston vuorovaikutuksessa. Merkitystä on myös sillä, tarttuuko eteen tuleviin tilaisuuksiin. Urat saattavat jälkikäteen ja ulkopuolelta tarkasteltuna näyttää suunnitelmallisemmilta kuin ne ovat olleetkaan.

Sattumalla on merkitystä, mutta ei ainoastaan sillä. Jos typistämme urakehityksen pelkästään hyvään onneen, tulemme samalla vähätelleeksi omaa osaamistamme ja onnistumisiamme. Rekrytointeja tehneet lienevät havainneet saman, mikä näkyy myös aineistossani: naisille on miehiä tyypillisempää vähätellä omaa uraa ja osaamista.

Ura ei ole kirosana

Ja kuka sen määrää, että uralla etenemisen pitää tarkoittaa hienompaa titteliä tai suurempaa palkkaa? Uralla voi edetä myös työn merkityksellisyys tai elämän tasapaino edellä. Etenemistä se on horisontaalinenkin eteneminen. Ura ja osaaminen voivat myös kehittyä vaikka ei vaihtaisi työpaikkaa, tai edes titteliä.

Niin, saako urasta kertoa? Saako siitä jopa olla ylpeä? Oman uran, tittelien tai saavutusten vähätteleminen ei hyödytä ketään eikä mitään. Hyvälle uralle ei ole mitään valmiita määritelmiä, vaan jokainen määritelköön sen itse. Ura ei ole kirosana.

***

Pryor & Bright 2014: The Chaos Theory of Careers (CTC): Ten years on and only just begun (artikkeli)

Järjestöjohtajien urakertomukset tutkimusaineistona (bloggaus)

Photo by Fab Lentz on Unsplash

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

0 comments on “Saako urasta kertoa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: