Elämä

Vuosi Vaatepuun jäsenenä

Linnan juhlien teemana oli tänä vuonna ympäristö. Teema näkyi monella tavalla ja sen myöstä vaatteiden ja juhla-asujen ekologisuudesta puhuttiin enemmän kuin koskaan. Juhliin oli kutsuttu paljon ympäristövaikuttajia. Mukana juhlimassa oli myös vaatelainaamo Vaatepuun omistaja Soile-Maria Linnemäki.

Soile-Marian puku ja asusteet tulevat juhlan jälkeen Vaatepuuhun lainattavaksi, monen muun juhlapuvun rinnalle. Tänä vuonna Vaatepuusta lainattuun asuun pukeutui kaikkiaan 15 linnan juhlien vierasta. Ei siis todellakaan mitään kertakäyttövaatteita!

Iloa elämään

Enpä tiennyt lähes vuosi sitten Tampereen Vaatepuuhun ensimmäistä kertaa astuessani, millaisessa nosteessa niin vaatteiden lainaaminen kuin Vaatepuukin myöhemmin olisi. Päätin tuolloin bloggaukseni pohdintaan:

Jotenkin on sellainen olo, että tällä vaatteiden lainaamisella on muitakin vaikutuksia kuin pelkkä oman vaatevaraston rikastuttaminen.

Ja toden totta, en tuolloin osannut arvata miten paljon iloa vaatteiden lainaaminen toisi elämääni. Enkä sitä, miten suureen tarpeeseen ilo ja piristys juuri tänä vuonna tulisi.

Väriä ja kuvioita 

Vaatepuussa käyminen on minulle rakas harrastus – kuin pieni pakopaikka tai keidas kaiken muun keskellä. Saan ihastella ja kokeilla vaatteita sekä asusteita, joita en voisi tai edes haluaisi omistaa. Vaatepuussa on mukava tunnelma ja lainaushetket ovat usein myös sosiaalisia tilanteita.

Yritän löytää joka kerta jotain erilaista. Valitsen usein värikkäitä ja kuviollisia vaatteita. Ne keräävät viikottain ihasteluja ja jokaiselle kommentoijalle muistan kertoa kulkevani lainavaatteissa. Värikkäät vaatteet on helppo yhdistää omaan hillittyyn perusgarderobiin.

Vaatepuusta löytyy aina lainattavaa, sillä mallistoon tulee koko ajan lisäyksiä. Vaatteita myös vaihdellaan eri toimipisteiden välillä. Varauksiakin voi tehdä, jos tarvitsee vaikka juhliin jotain spesiaalia. Linnan juhlien kutsua odotellessa….

Eettinen valinta

Kuten vuoden takaisessa bloggauksessakin pohdin, voi vaatteista puhuminen ja pukeutumisesta nauttiminen olla jonkun mielestä pinnallista. Vaatepuun jäsenyys (ja siitä muille kertominen) on minulle ekologinen ja eettinen valinta. Tuen kiertotaloutta ja sitä kautta pienennän omaa hiilijalanjälkeäni hieman.

Vaatepuussa on pääasiassa suomalaisten suunnittelijoiden lähellä valmistettuja tuotteita.   Näitä vaatteita käyttämällä annan kyseisille merkeille näkyvyyttä. Kaikki teot, jotka vähentävät epäeettisesti ja epäekologisesti tuotettujen kertakäyttövaatteiden kulutusta ovat tärkeitä, olkoonpa kuinka pieniä tahansa.

Ei pelkkää hehkutusta

Joskus on tietysti haastavaa päästä käymään Vaatepuussa juuri tiettynä ajankohtana, mutta pienellä suunnittelulla kalenterista on ainakin tähän mennessä aina löytynyt tilaa. Ja mitä enemmän on jäseniä, sitä laajemmat ovat aukioloajat. Helsingissä aloitettiin yhdestä illasta viikossa ja nyt liike on avoinna tiistaista perjantaihin klo 15-19.

Toinen pieni miinus on se, että jotkut lainattavat vaatteet ovat kovasta käytöstä johtuen hieman kuluneita. Toisaalta – Soile-Mariankin sanoin – ekologisin vaate on käytetty vaate. Ja on meidän kaikkien vaatepuulaisten vastuulla kuinka hyvin huollamme yhteistä vaatekaappiamme. Vaatteet nimittäin pestään ja silitetään itse ennen palautusta.

Rohkeasti tutustumaan

Ison plussan annan joustavuudesta. Voin palauttaa Tampereelta lainaamani vaatteet Helsinkiin ja päin vastoin. Lisäksi Vaatepuussa kuunnellaan aina tarkalla korvalla palautetta: joitakin lempimerkkejäni on otettu  valikoimiin ja uusiin hankintoihin pääsee vaikuttamaan somessa.

Vaatepuun liikkeitä on  Järvenpäässä, Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Faktat siitä, miten homma toimii löytyvät täältä. Jäsenyyksiä on erilaisia. Minulla on tuo 150 pisteen jäsenyys, se on ollut varsin passeli.

Helsingin uudessa toimipisteessä vietetään 14.12. avajaisia, siellä pääsee tustustumaan Vaatepuuhun. Ja minultakin voi aina kysyä lisätietoja.

Loppuun vielä muutama kuva Instagramin syövereistä. #vaatepuu

0 comments on “Vuosi Vaatepuun jäsenenä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: