Elämä

Älä mahdu muottiin

Millainen ihminen saa näkyä?
Millainen pitää olla, jotta kelpaa muille?
Millainen, jotta kelpaa itselleen?

Positiivinen kehonkuva tarkoittaa minulle sitä, että en laihduta. Skarppaan tarpeen mukaan terveellisten elintapojen kanssa, mutta en koskaan itseinhon, vaan ennemminkin hyvinvoinnin kautta. En ole aina tyytyväinen painooni (siis peilikuvaan, vaakoja välttelen parhaani mukaan), mutta en anna sen määrätä mielialaani.

En koskaan puhu laihduttamisesta. En tyttäreni kuullen, en työpaikan kahvihuoneessa, en vaatteita sovittaessani. En koskaan kommentoi kehoani ääneen moittien, vaikka kaikki muhkurat eivät miellyttäisikään tai vaikka farkut kiristäisivät vähän liikaa.

Positiivinen kehonkuva tarkoittaa minulle myös että

  • kannustan ja kehun kehoani ennemmin kuin moitin. Pystyn harrastamaan liikuntaa, väliäkö sillä, että kaikkiin asanoihin en taivu ja että maratonista on ihan turha haaveilla.
  • arvostan jokaista kivutonta hetkeä, jolloin kehoni on täysin toimintakykyinen. Vuosia kipu oli jokapäiväinen vieras ja määräsi mitä pystyn tekemään.
  • en välitä isoista endometrioosin ja liikenneonnettomuuden aiheuttamista arvista. Ne eivät estä minua käymästä uimarannalla, useimpina päivinä en edes muista niiden olemassaoloa.
31947266_10155767899487933_5085407429273845760_o
Minä ja muotti syksyllä 2017

Syömishäiriö, syöpä, lapsettomuus, väkivalta, vammaisuus…

Minulle positiiviisen kehonkuvan vaaliminen on tärkeää oman kehon kokemien kolhujen takia, mutta erityisesti lähipiirin syömishäiriöiden takia.

Työssäni tapaan ihmisiä, jotka kamppailevat syövän sekä syöpähoitojen kehoon ja toimintakykyyn aiheuttamien muutosten kanssa, eivätkä koe luontevaksi mennä kuntosalille tai uimaan. Sama tilanne on monien muiden sairauksien kanssa, tai vaikkapa avannetta käyttävillä.

Tahaton lapsettomuus voi saada kehon tuntumaan vieraalta, jopa vihan kohteelta. Tai koettu väkivalta – henkinen tai fyysinen. Vammaisuus voi aiheuttaa haasteita kehonkuvalle, samoin kuin pohdinnat omasta seksuaali- ja sukupuoli-identiteetistä. Entäpä mielenterveysongelmat – syitä on lukuisia.

Älä mahdu muottiin

Aika harva meistä lopulta mahtuu muottiin. Ainakaan samaan muottiin, ainakaan koko elämäänsä, ainakaan tunkematta väkisin.

Mirkku Merimaa ja Niina Stolt halusivat tehdä asialle jotain. He ovat kuvanneet Älä mahdu muottiin -kampanjassaan jo 500 henkilöä ja lisää on tulossa. Kuvauspäiviä on useampia vuodessa ja ne kannattaa tsekata  Facebook-sivulta.

Vaikka ensimmäiset kuvaukset toteutettiin Älä laihduta -päivän yhteydessä, ei tässä puhuta pelkästään painosta. Kuvaajien mukaan kysymys on erityisesti tasa-arvosta ja suvaitsevaisuudessa, pohjimmiltaan myös mielenterveydestä.

Mirkku ja Niina haaveilevat näkyvälle paikalle asetetusta jättimäisestä Älä mahdu muottiin -lakanasta, jossa on ihan kaikenlaisia ihmisiä. He toivovatkin, että jatkossa kuvauksiin osallistuu enemmän miehiä sekä eri-ikäisiä ja erivärisiä henkilöitä.

Suosittelen!

Minä kävin kuvassa vuosi sitten. Kuvaustilanne oli erittäin mukava ja turvallinen, siitä Mirkku ja Niina pitivät huolen. Kokemus oli voimauttava. On hienoa olla osa suurempaa asennekampanjaa. Olen saanut kuvaan uskaltautumisesta valtavasti positiivista palautetta. Suosittelen lämpimästi!

Huom! Seuraava kuvaus perjantaina 16.11.2018, Suvaitsevaisuuden päivänä, klo 9-11 & klo 15-17 Helsingin Kalasatamassa.

Niina_ja_MIrkku_NNI5985
Mirkku Merimaa ja Niina Stolt

0 comments on “Älä mahdu muottiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: