Järjestöt Tutkimus

Jorma Niemelän muistoa kunnioittaen

Kesken väitöstutkimuksen parissa vietetyn opintovapaapäivän kuulin suru-uutisen: suuresti arvostamani dosentti, sosiaalipoliitikko Jorma Niemelä on kuollut.

Jorman ansiot ovat kiistattomat niin Diakin rehtorina, pelihaittojen vähentämisen edistäjänä, kuin kaikkein heikompiosaisten puolustajanakin. Minulle hän oli kuitenkin ensisijaisesti kansalaisyhteiskunnan tutkija ja järjestötoiminnan jäsentäjä, puolustaja ja kehittäjä.

Pidin Jormaa mentorinani ja ystävänäni. Tutustuimme työpaikkani strategiatyössä, toki olin kuullut hänen luentojaan ja lukenut kirjoituksiaan aiemminkin. Tämän jälkeen polkumme kohtasivat useamman kerran. Jorma oli niitä arvokkaita ihmisiä, jotka muistivat kunkin kiinnostuksen kohteet ja pyysivät mukaan yhteisiin hankkeisiin.

Sosiaali- ja terveysjohtamisen emba-opinnoissa saimme ehdottaa lopputyömme ohjaaja. Minun valintani oli selvä ja onnekseni Jorma suostui ohjaajaksi. Työni perustui suurelta osin hänen Järjestöt Sote-Suomea rakentamassa -raporttiinsa. Jorma kirjoitti ystävällisesti myös johdannon.

Olin Jorman kanssa viimeksi yhteyksissä loppuvuodesta, kun hän piti puheenvuoron työpaikkani juhlaseminaarissa. Jotain olennaista hänestä kertoo se, miten hän juhlaluentoa valmistellessaan kysyi minulta, aiheuttaako tutkimukselleni hallaa, jos hän käyttää luentonsa pohjana kehittämäänsä jaottelua järjestöjen asemasta kansalaisyhteiskunnan toimijoina, hyvinvointivaltion työparina ja yhteisötalouden osana. Hän ennemmin tuki, kannusti ja auttoi kuin itse otti kunniaa.

Kunnioitamme edesmenneiden elämäntyötä. Mutta. Oleellista ei perimmältään sittenkään ole se, mitä ihminen on saanut elämässään aikaan. Ihmisellä on ainutlaatuinen arvo, joka ei riipu siitä, mitä on saanut aikaan vai onko saanut aikaan mitään.

Jorma Niemelä, Doktriini 29.6.2017

Jorma oli innovatiivinen, innostuva ja ennen kaikkea innostava ajattelija sekä vaikuttaja. Onneksemme hän oli myös tuottelias kirjoittaja ja tutkija. Eläkkeellä hän jatkoi työtään muun muassa kirjoittaen blogia ja osallistuen aktiivisesti kansalaisyhteiskuntaa koskevaan keskusteluun. Hänen viimeiseksi jäänyt julkaisunsa Järjestötieto hyvinvointialueiden rakentamisessa ilmestyi juuri ennen joulua.

Tiesin hänen sairastavan, mutta en arvannut sairauden vievän näin pian. Vaikka työssäni ja luottamustoimessani kuolema on läsnä, tein suuren virheen. En tullut ajoissa kertoneeksi Jormalle, kuinka paljon häntä arvostan. Ajattelin myös tukeutuvani häneen tutkimusprosessini aikana, nyt se ei ole enää mahdollista.

Jorma teki kaiken suurella sydämellä. Kuolinuutisen saavuttua sosiaalisen median verkostot täyttyivät kauniilla sanoilla ja muistoilla. Jorma oli tehnyt lukuisiin ja taas lukuisiin ihmisiin suuren vaikutuksen ennen kaikkea ihmisenä ja ystävänä. Moni kertoi Jorman kannustuksen vaikuttaneen omiin valintoihinsa.

Ilman Jorman kannustavaa ohjausta tuskin itsekään tekisin väitöstutkimusta. Hänen työnsä jää elämään niin minun, kuin monen muunkin tutkimuksessa. Hänen selvitystyönsä ja raporttinsa puolestaan luovat pohjaa kansalaisyhteiskunnan uudistamiselle.

Lämmin osanottoni Jorman läheisille.

Diakin entinen rehtori Jorma Niemelä on poissa
Jorma Niemelä blogi Doktriini
Järjestöt sote-Suomea rakentamassa
Järjestötieto hyvinvointialueiden tietojohtamisessa

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

3 comments on “Jorma Niemelän muistoa kunnioittaen

 1. Paula Kirjavainen

  Anne, tämä oli aivan upea teksti, kiitos! Tavoitit hienosti Jorman olemuksen ytimen. En lakkaa koskaan ihmettelemästä, miten monille yksi ihminen voi olla mentori ja ystävä ja samalla suuri visionääri. Vaikea käsittää, että hän on poissa. Jormaa lämmöllä muistaen, Paula

  Hanki Outlook for iOS ________________________________

  Liked by 1 henkilö

 2. Maija Kaunonen

  Lämmin kiitos tästä upeasta tekstistä. ❤️ T. Jorman tytär Maija

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: