Elämä

Hyvää tarkoittavia neuvoja

Mikä siinä onkin, että ihmisten valintoja ja elämäntilanteita on niin vaikea kunnioittaa?

Yksin vai kaksin 

Sinkkuus on joko itsekäs valinta, tai kumppania ei ole vielä löytynyt. Kumppani löytyy kyllä, kun etsii oikealla tavalla, eikä ole liian nirso. Ja olisiko siitä edellisestä kannattanut erotakaan, ihan hyvähän se oli. Mikä niillekin oikein tuli? 

Kaksin ei sovi elää. Se on itsekästä ja kaduttaa myöhemmin. Eikö olisi jo aika hankkia lapsia? Kokeilkaa hedelmöityshoitoja. Ainahan voitte adoptoida. Koskas teille tulee toinen? On mukavuudenhaluista hankkia vain yksi lapsi. Ainokaisesta tulee itsekäs. 

Ymmärsitte varmaan pointin, joten säästän teidät vanhemmuuteen ja kasvatukseen ja liittyviltä neuvoilta. Niitä kyllä riittäisi.

Nämä – usein hyvää tarkoittavat – neuvot ja kommentit tuntuvat tilanteesta riippuen ärsyttäviltä, hölmöiltä ja kyllästyttäviltä. Joskus ne voivat myös musertaa.

Kannustuspuheita kuoleville 

Mutta saako ihminen edes kuolla? Astrid Swan on omistanut aiheelle kirjassaan kokonaisen luvun. Kannustuspuheet aiheuttavat hänelle ärtymystä. Moni ei suostu uskomaan, että sairaudesta ei parane. Esitellään ties mitä ihmehoitoja.  

Kannustuspuheissa ihmiset kertovat miten kuolemaan ja jäljellä olevaan aikaan pitäisi suhtautua. Ja miten kuolema voi sattua kenen tahansa kohdalle milloin vain.  

“Minua ei tarvitse nähdä säälittävänä ja voimattomana ihmisrauniona. Ja välittämisen voit ilmaista vaikka näkemällä minua, kertomalla kuulumisiasi, ihan tavallisilla asioilla.” 

Miksi luovutat? 

Seurasin Maria Hakkalan blogia The Syöpä Show, jossa hän avoimesti kirjoitti elämästään parantumattoman syöpäsairauden loppuvaiheessa.  Hän kertoi saavuttaneensa vihdoinkin rauhan, kun ei tarvinnut enää elää toivon ja pettymyksen vuoristoradalla.

Hyvää tarkoittavat lukijat kommentoivat ehdottaen kokeellisia hoitoja. Hakkala jaksoi kärsivällisesti ja kohteliaasti vastata kommentteihin.

”Minun täytyy antaa tehdä päätökseni itse, vaikka se muita pelottaisi.” 

Hakkalan kuoleman jälkeen hänen puolisonsa kertoi vaimonsa halunneen murtaa myyttiä siitä, että syöpää vastaan taistellaan ja että kuolema tarkoittaisi luovuttamista.

Rauhaa ja rispektiä

Viisainta lienee antaa ihmisten elää omaa elämäänsä ja tehdä omia valintojaan. Ja toisaalta ymmärtää myös se, että aina ei ole mahdollisuutta valita. Joskus on vain yritettävä selvitä.

Koskaan ei voi tietää millaisia taustoja tilanteisiin liittyy. Jätetään kahvipöytäkauhistelut vähemmälle. Ystävä ja läheinen voi olla neuvomatta ja arvostelemattakin. Elämässä ja kuolemassa.

Photo by Ugne Vasyliute on Unsplash

0 comments on “Hyvää tarkoittavia neuvoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: