Elämä Kirjat Kulttuuri

Odotus – valokuvateos tahattomasta lapsettomuudesta

Viimeksi kirjoitin, miten syöpään sairastumisen kokemus avautuu musiikin avulla. Taiteen merkityksen äärellä olen jälleen, kun kädessäni on Raisa Kyllikki Rannan hieno valokuvateos Odotus, jossa  lapsettomuuskokemus saa muotonsa kuvina ja tarinoina.

Viisi vuotta odotusta  

Viitisen vuotta sitten Raisa otti minuun yhteyttä kertoen kirjaideastaan ja toivoen Simpukan kautta löytyvän kuvattavia. Autoin häntä pohtien, että idea seurata ja kuvata lapsettomien elämää on hyvä, mutta erittäin kunnianhimoinen.

Onneksi Raisa oli sitkeä ja vei projektin päätökseen. Nyt vuosien työ on jalostunut konkreettiseksi tuotokseksi. Kirjaksi, jota ei voi lukea ja katsella liikuttumatta. Kirjaksi, jonka kuvista välittyy niin paljon tunteita ja tunnelmia. Päällimmäisenä ulkopuolisuus ja käpertyminen omiin ajatuksiin.

Syvyyttä kirjaan tuovat Anna Pihlajamäen kirjoittamat tekstit. Tuskin kukaan osaa Annaa paremmin antaa ääneen haastateltavilleen piirtäen samalla tarinan, jossa tiivistyy kaikki olennainen.

Odotus on nimenä kuvaava ja monimerkityksellinen. Tahaton lapsettomuus on pelkkää odotusta. Päivästä toiseen, vuodesta toiseen, joskus vuosikymmenestä toiseen. Odotetaan ovulaatiopäivää, testauspäivää, pääsyä hoitoihin, piinaviikkojen päättymistä. Netin keskustelupalstoilla puhutaankin odotuksen odottajista. Odotuksen ajan muu elämä tuntuu olevan tauolla.

Pätkä elämästä

Kuvissa tärkeässä osassa ovat paitsi tunteet, myös paikat. Lapsettomuus konkretisoituu klinikan odotus- ja toimenpidehuoneessa, järven rannalla, kotipihassa, omassa sängyssä. Osa kuvista on otettu itse, osassa kuvista on käytetty sekatekniikkaa. Mukana on myös päiväkirjamerkintöjä. Oivaltavasta graafisesta suunnittelusta vastaa Penni Osipow.

Kuvasarjoihin tiivistyy viisi vuotta viiden naisen elämää.  Ne eivät ala lapsitoiveen heräämisestä, eivät pääty lapsen saamiseen. Elämässä tapahtuu monenlaista. Tulee eroja, leikkauksia, masennusta, uusia työpaikkoja, muuttoja, yllätyksiä. Elämä ei mene suunnitelmien mukaan.

Kuvausten alkaessa kaikki naiset olivat lapsettomia.  Nyt yksi on jäämässä lapsettomaksi, toinen elää uusperheessä ja harkitsee sijaisvanhemmuutta, kolmas odottaa lasta saapuvaksi Afrikasta, neljäs sai sekä adoptiolapsen että yllättäen myös biolapsen, viides tuli raskaaksi hyvin pian kuvausten alettua. Kaikkien tarina jatkuu.

Lapsettomien lauantai 13.5.2017

Lapsettomien lauantaita vietetään vuosittain ennen äitienpäivää. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry järjestää monenlaisia tapahtumia ja teemapäivä näkyy hienosti niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassakin.

Päivää voi kukin viettää haluamallaan tavalla. Voi vaikka fiilistellä hetken Odotus-kirjan äärellä. Soundtrackiksi suosittelen Lapsettomien lauantain Voimabiisilistaa.

Kirjan voi tilata Simpukan verkkokaupasta.

0 comments on “Odotus – valokuvateos tahattomasta lapsettomuudesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: