Elämä

Lapsettomien lauantai – ankeilua vai iloa?

lala_kansi

Lapsettomien lauantaita vietetään jälleen äitienpäivää edeltävänä lauantaina. Teemapäivä herättää tuttuun tapaan keskustelupalstoilla kommentteja puolesta ja vastaan. ”Tuo taitaa olla tahattomasti lapsettomien merkkipäivä ja sävyltään todella ankea. Vapaaehtoisesti lapsettomien päivän tulisi olla iloinen juhla.” , kommentoidaan päivää eräällä sivustolla.

Lapsettomuusblogeissa pohditaan miten teemapäivää tulisi viettää. Joku pitää  äitienpäivä-hehkutusten takia some-lakkoa suojellen näin itseään. Toinen päättää tulla ulos kaapista ja kertoa somessa Lapsettomien lauantaista. Kolmas käy Tyhjän sylin muistelupaikalla suremassa syntymätöntä lastaan ja kesken menneitä unelmia. Neljäs taas päättää tehdä jotain, jota ei pienten lasten vanhempana voisi – vaikkapa avaa skumppapullon heti aamulla. Viidennellä on perinteenä leipoa Lapsettomien lauantain kunniaksi kakku.

Äiti-äiti-äiti. Sitä on tällä viikolla joka media pullollaan. Jopa kahvipaketit huutavat Onnea äiti. Kaupungilla jaetaan ruusuja kaikille naisille olettaen heidän olevan äitejä. Ja sunnuntaina pidetään kaupat kiinni, jotta kaikki varmasti ehtivät juhlia äitienpäivää.

Lapsettomien lauantain tarkoitus on tuoda esiin suuri, mutta näkymätön joukko: lapsettomat. Hekin ovat olemassa, vaikka heitä ei äitienpäivänä tai isänpäivänä muistetakaan. Myös he ovat tärkeitä.

Lapsettomien lauantaita on vietetty vuodesta 1994. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry perusti teemapäivän tahattomasti lapsettomien huomioimiseksi. Vapaaehtoisesti lapsettomat saavat kaikin mokomin viettää Lapsettomien lauantaita. Samoin he, jotka ovat jotain siltä väliltä. Myös lapsenlapsettomia ja lapsettomien läheisiä päivä koskettaa.

Ankeiluun ei liene syytä. Simpukan tapahtumissa tunnelma on lämmin ja yhteisöllinen, nauruakin kuuluu paljon. Kenenkään iloa omasta vanhemmuudesta ei Lapsettomien lauantaita viettämällä haluta mitätöidä. Päinvastoin, toivomme jokaisen osaavan arvostaa lapsiaan. Mutta jos surettaa, saa surra. Ei elämä käskemällä tai päättämällä iloiseksi muutu. Vuosi vuodelta valoa voi löytyä yhä enemmän.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää Lapsettomien lauantaita. Jokainen viettäköön sitä itselleen sopivalla tavalla. Hienotunteisuudella ja myötätunnolla pääsee pitkälle. Äitienpäivä on raskasta aikaa myös lapsensa menettäneille, äidittömille ja niille, jotka eivät syystä tai toisesta voi tavata lapsiaan. Voimia! Et ole yksin.

Lapsettomien lauantain päätapahtuma Helsingissä 9.5
Lapsettomien lauantai Facebookissa

 

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

2 comments on “Lapsettomien lauantai – ankeilua vai iloa?

  1. Paluuviite: Lapsettomien lauantai blogeissa - Simpukka

  2. Paluuviite: Teemapäivän markkinointi somessa – case #LapsettomienLauantai | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: