Tietotyötä tekevän tärkein työväline on aivot. Jos käytettävissä on lisäksi kannettava tietokone, nettiyhteys ja puhelin, työtä voi tehdä missä ja milloin tahansa – vai voiko? Monissa organisaatioissa etätyö on jo arkea. Toisaalta monessa paikassa etätyö on yhä tuntematonta tai jopa kiellettyä.
Etätyön edut
Kyselin Twitterissä kokemuksia etätyöstä. Kävi ilmi, että etätyössä on monia etuja:
- Ei aikaa vieviä ja hermoja kuluttavia työmatkoja: kiireetön alku päivään
- Voi aloittaa työt aikaisin
- Työrauha: mahdollisuus ajatella ja keskittyä töihin
- Intensiivisyys, flow
- Tehokkuus
- Miellyttävä työskentely-ympäristö, esimerkiksi ikkunasta näkyvä luonto
Etätyö lisää työtehoa ja hyvinvointia. Etätyö helpottaa myös työn ja perheen yhteensovittamista. Ihan mahtavaa! Mutta silti monet esimiehet ajattelevat yhä, että tehokkain – tai ehkä jopa ainoa oikea – tapa tehdä työtä on olla omalla työpisteellä klo 8-16.
Etätyön esteet
Olen kuullut työpaikoista, joissa esimies on kieltänyt etätyön, koska epäilee, että etäpäivinä vain laiskotellaan. Kyse on luottamuksesta: luotetaanko siihen, että työt hoituvat muuallakin kuin pomon valvovan silmän alla.
Great place to work -instituutin tekemän Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksen mukaan 66% työntekijöistä kokee johdon luottavan heihin (parhaissa työpaikoissa luku on 84%). Eli joka kolmas työntekijä kokee, että häneen ei luoteta. On hälyttävää, jos esimies ei luota työntekijään. Etätyön kieltäminen ei kuitenkaan ole oikea lääke tähän. Ja jos valvontaa tarvitaan, eikö silloin pitäisi valvoa tuloksia, eikä työntekoon käytettyä tuntimäärää?
Esimiehenä minua ei huolestuta niinkään se, että työntekijät laiskottelisivat etäpäivinä (joutilaisuus saattaa sitä paitsi olla joskus hyödyllistä luovuuden kannalta), vaan ennemmin se, jääkö etätyössä saavutettu flow-tila päälle: pystyykö työstä irrottautumaan. Satu Ojalan tuoreen väitöksen mukaan työajan rajattomuus on tullut jäädäkseen: ”On tärkeää keskittyä siihen, miten joustavia ajan ja paikan rajoja hallitaan ja ohjataan. Työpaikkojen kulttuurin tulee tukea sellaista työajankäyttöä, ettei työaikaa tarvitse venyttää.”
Etätyö ja työajan joustavuus liittyvät isompaan työn murrokseen. Työtä tehdään monessa organisaatiossa yhä samalla tavalla kuin tehtaan liukuhihnalla. Saku Tuominen ja Pekka Pohjakallio listaavat mainiossa Työkirjassa kolme työelämän vallankumousta, joita kaikkia myös etätyön yleistyminen edellyttää:
- Tehdastyöstä ajatustyöhön
- Ajan mittaamisesta aikaansaamiseen
- Ulkoisesta johtamisesta sisäiseen johtamiseen
Etätyön esteet ovat korvien välissä. Monessa paikassa etätyö ei kuulu organisaation kulttuurin, vaan työtä tehdään niin kuin aina ennenkin. Twitter-kyselyni vastauksissa syinä tähän mainittiin työntekijöiden ja esimiesten korkea ikä ja pitkä historia samassa organisaatiossa. Asenteet näkyvät myös siinä, että vaikka sähköisiä ratkaisuja ja työvälineitä on, niitä ei ole otettu käyttöön, vaan asioita pyöritetään yhä paperilla ja mapeissa. Etätyötä haittaa usein myös se, että joka päivä on joku palaveri, johon on pakko osallistua. Kaikki työnantajat eivät myöskään ole kiinnostuneita hankkimaan työntekijöille etätyön mahdollistavia välineitä, eivät edes kannettavaa tietokonetta. Ja ihan kaikialla Suomessa nettiyhteys ei vaan toimi.
Kohtuus kaikessa
Kaikki eivät halua tehdä etätyötä eikä etätyö kaikkeen työhön sovi. Ja useimmissa töissä sitä ei ole syytä tehdä määräänsä enempää. Kuten Pauli Aalto-Setälä Innostus-kirjassaan sanoo, tarvitaan myös läsnätyötä ja sosiaalista kanssakäymistä, sillä ryhmätyö ja vuorovaikutus synnyttävät innostusta. Työpisteellä ei silti tarvitse olla joka päivä. On paljon töitä, jotka vaativat keskittymistä ja ajattelua. Tuskin on mitään lisäarvoa siitä, että työntekijät kokoontuvat työpaikalle tekemään työtä yhdessä yksin: suljettujen ovien tai kuulokkeiden taakse.
Simpukassa olemme ratkaisseet etätyön ja läsnätyön yhteensovittamisen toimistopäivällä. Joka tiistai kaikki työntekijät – niin osa-aikaiset, paljon matkustavat kuin usein etätyötä tekevätkin – ovat koko päivän toimistolla. Päivän aikana pidetään viikkopalaveri, jossa käydään läpi kunkin työtehtäviä ja aikatauluja sekä ideoidaan yhdessä. Muina päivinä toimistolla tekee työtään vaihteleva määrä työntekijöitä.
Etätyötä voi tehdä myös pätkissä. Toimiva combo voisi olla käyttää aamun tehokkaat tunnit ajattelutyöhön vaikkapa kahvilassa ja siirtyä iltapäiväksi toimistolle hoitamaan sähköpostiliikennettä ja juoksevia asioita. Parhaimmillaan etätyö tuo hyvän rytmin työviikkoon. Kotona on kiva tehdä töitä päivän tai kaksi, sitten on taas mukava palata toimistolle. Olennaista on sopia pelisäännöt ja huolehtia tasapuolisuudesta.
Johtaminen ja etätyö
Johtamiseen etätyö sopii hyvin. Oikeastaan etätyö on johtajalle jopa välttämätöntä. Johtajan pitää pystyä näkemään iso kuva: visioimaan, ajattelemaan ja suunnittelemaan. Toimiston hektisessä ilmapiirissä huomaan ainakin itse ajautuvani liikaa kiireen ja suorittamisen tunnelmaan.
Usein esimiehet pitävät kunnia-asianaan olla toimistol eka, toimistol vika. Itse haluan näyttää toisenlaista esimerkkiä tekemällä usein etätöitä. Jos pomo päivystää aina toimistolla, voi työntekijöistä tuntua väärältä tehdä töitä kotona.
Johtajan on toki oltava työntekijöiden käytettävissä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä toteudu parhaalla mahdollisella tavalla toimistolla suljettun oven takana tai kiireiseltä näyttäen. Digitaalisten välineiden avulla etätyö ja läsnätyö sekoittuvat. Verkossa voi olla sosiaalinen olematta fyysisesti läsnä. Läsnä voi siis olla myös etänä. Ja toisaalta usein on myös niin, että jos työntekijät tarvitsevat päivittäisten tehtäviensä hoitamisessa koko ajan pomon neuvoja tai hyväksyntää, on työnjaossa jotain vikaa.
En ehkä ole ihan väärässä, jos väitän että ilmapiiri toimistolla on aavistuksen rennompi, kun pomo on pois – oli pomo sitten kuinka mukava tahansa. Työntekijät ottavat enemmän vastuuta työstään ja tarvittaessa auttavat toisiaan. Oma-aloitteisuus ja yhteishenki kehittyvät. Tässäkin siis yksi syy, miksi erityisesti johtajan kannattaa silloin tällöin pysyä pois työpaikalta.
Mitä ajattelet etätyöstä? Saako sinun työpaikallasi tehdä etätyötä? Kerro kokemuksistasi kommenteissa tai somessa! #etätyö #uusityö
Paluuviite: Från- eller närvarande? Nix, jag är ”härvarande”! | Annas horisont
Paluuviite: Kansallinen etätyöpäivä – mukana ollaan! | Pelasta maailma
Paluuviite: Joustava työ on kunnon työtä #fiksumpityö | Pelasta maailma