Elämä

Lapsettomien lauantai – lapsettomuus koskettaa jokaista

Haalea Viiva
Kuva Haalea Viiva -lapsettomuusmonologista, näyttelijänä Marjo Lankinen.

Tahaton lapsettomuus koskettaa ainakin joka viidettä pariskuntaa, tulevaisuudessa yhä useampaa. Lapsitoiveen toteutumattomuus voi johtua lääketieteellisistä syistä. Monella lapsettomuus johtuu myös elämäntilanteesta, kuten siitä, ettei ole puolisoa tai puoliso ei halua lapsia. Olosuhteista johtuva lapsettomuus yleistyy koko ajan, sanoo Väestöliiton Anna Rotkirch.

Tahaton lapsettomuus koskettaa meistä jokaista. Vanhemmuus ei ole koskaan itsestään selvää, ei edes niille, jotka ovat jo lapsen tai lapsia saaneet: sekundaarinen lapsettomuus on yleistä ja usein rankkaa. Ei lapsettomuutta toki tarvitse pelätä. Jokaisen on kuitenkin syytä suhtautua nöyrästi elämän suurimpaan ihmeeseen: lapsia ei tehdä, niitä saadaan – jos saadaan.

Tahaton lapsettomuus koskettaa suurempaa joukkoa kuin vain lasta toivovaa henkilöä tai pariskuntaa. Lapsettomuudesta ei välttämättä kerrota avoimesti, mutta lähipiiri voi silti huomata, että jotakin on vialla. Parhaassa tapauksessa läheiset pystyvät tukemaan lapsetonta. Lapsettomuuden suru koskettaa laajaa joukkoa: pariskunnan vanhemmat surevat paitsi omaa lapsenlapsettomuuttaan myös sitä, että oma lapsi on onneton. Sisarusten lapset jäävät ilman serkkuja, lapsia saaneet ystävät kokevat vieraantuvansa erilaisen elämäntilanteen takia.

Tahaton lapsettomuus koskettaa meistä jokaista myös yhteiskunnan tasolla. Suomen väkiluku laskee koko ajan, tällä on ilman muuta taloudellisia vaikutuksia.  ”Poliitikot puhuvat aina huoltosuhteesta ja taloudesta, mutta mielestäni olisi tärkeä tarkastella myös henkilökohtaista hyvinvointia ja onnellisuutta. Ihmisten tulisi olla mahdollista saada kaikki haluamansa lapset, kohtuuden ja etiikan rajoissa.”, sanoo Anna Rotkirch yllä linkittämässäni artikkelissa.

Lapsettomien lauantaita on viettetty vuodesta 1994 lähtien äitienpäivää edeltävänä lauantaina. Ajankohta, samoin kuin koko Lapsettomien lauantain idea, herättää tunteita ja kysymyksiä niin lapsettomissa kuin muissakin. Pohdin asiaa Simpukan blogissa: Mikä ihmeen Lapsettomien lauantai?

Lapsettomien lauantain tarkoituksena on tuoda näkymätöntä ilmiötä – tahatonta lapsettomuutta – näkyväksi. Sen tarkoituksena on myös antaa arvo heille, jotka eivät toiveistaan huolimatta ole vanhempia. Ennen kaikkea päivän tarkoitus on voimauttaa lapsettomia: osoittaa, että lapsettomien yhteisö on suuri ja että lapsettomuudesta voi kyllä selvitä.

Minulle tämä on yhdeksäs Lapsettomien lauantai töiden parissa. Sitä ennen olin useampana vuonna vapaaehtoisena järjestämässä Lapsettomien lauantain tapahtumia. Tänä vuonna ohjemassani on ensin suora Ajankohtainen ykkönen -radiohaastattelu (kuunneltavissa Yle Areenassa), sitten Lapsettomien lauantain päätapahtuma Helsingin Stoassa. Tapahtumassa esitetään Kulttuuriosuuskunta Ilmeen tuottama Haalea Viiva -lapsettomuusmonologi, josta tämän blogin kuvakin on otettu.

Toivon, että mahdollisimman moni osallistuu Lapsettomien lauantaihin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia. Päivään voi osallistua myös somessa: käyttämällä Twitterissä aihetunnistetta #LapsettomienLauantai ja osallistumalla Lapsettomien lauantain Facebook-tapahtumaan.

Lue myös:
Kuka on lapseton – lapsettomuuskäsitteen määrittelyä tässä blogissa
Lapsettomuuden surusta vaihtoehtoiseen vanhemmuuteen – Mirka Paavilaisen bloggaus

 

 

2 comments on “Lapsettomien lauantai – lapsettomuus koskettaa jokaista

  1. Paluuviite: Kuuntele & Keskustele – Järjestöjohtaja sosiaalisessa mediassa | Pelasta maailma

  2. Paluuviite: Pelasta maailma 1 vee – Näin perustin blogin | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: