Työelämä

Vinkkejä työnhakijalle: tutustu, tiivistä ja tunne itsesi

Edellisessä bloggauksessa annoin vinkkejä rekrytoijille. Nyt siirrytään pöydän toiselle puolelle ja katsotaan asiaa työnhakijan näkökulmasta. Tämä bloggaus ja vinkit perustuvat omiin kokemuksiini rekrytoijana. Kokemukseni kumpuaa järjestömaailmasta, mutta on varmaankin ainakin osittain sovellettavissa myös muille sektoreille.

Kun haet työtä, ota selvää työtehtävästä ja organisaatiosta. Tämä kertoo motivaatiosta ja toisaalta auttaa sinua tekemään hyvän työhakemuksen ja pärjäämään haastattelussa. Tietoa löytyy hakuilmoituksen lisäksi organisaation nettisivuilta ja julkaisuista. Voit pyytää luettavaksesi lisämateriaalia, esimerkiksi strategian tai toimintasuunnitelman. Voit esittää  myös kysymyksiä, mutta kunnioitathan rekryilmoituksessa annettuja soittoaikoja. Sähköpostitse kannattaa kysyä helposti vastattavia kysymyksiä, mutta jos kysymykset ovat laajoja ja niitä on paljon, on parempi soittaa.

Saatuasi tietoa prosessoi sitä: tarkoitus ei ole opetella ulkoa, vaan sisäistää tieto ja muodostaa omat käsitykset siitä. Olennaista on pohtia mitä annettavaa sinulla on kyseiselle organisaatiolle. Ehkä mieleesi tulee myös ideoita organisaation toiminnan kehittämiseksi.

Työhakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen kannattaa panostaa. Yhtä työpaikkaa hakee yleensä kymmeniä, ellei jopa satoja henkilöitä. Kuvittele itsesi rekrytoijan paikalle: miten selviäisit parhaiten hakemuspinojen läpikäymisestä. Tekstin tiivistäminen on välttämätöntä. Itse aloitan hakemusten läpikäymisen aina ansioluettelosta: katson hakijan koulutuksen ja työkokemuksen. Jos nämä vaikuttavat hyviltä, luen hakemuksen tarkemmin. Kannattaa siis varmistaa, että keskeiset asiat löytyvät jo pikaisella silmäyksellä.

Konkretisointi on tärkeää. Kuka tahansa voi sanoa olevansa ahkera, innovatiivinen ja sitoutunut. Nämä ovat kuitenkin vain sanahelinää, jos et pysty konkretisoimaan niitä. Kerro saavutuksistasi, anna esimerkkejä. Mieti, voitko havainnollistaa joitakin saavutuksiasi numeroin. Ehkä olet kokenut kirjoittaja? Liitä silloin hakemukseesi tiedot tai linkki, jonka avulla kirjoittamasi artikkeli on luettavissa. Jos haluat työnantajan tutustuvan digitaaliseen jalanjälkeesi anna lupa myös googlaamisen ja kerro millä tunnuksilla operoit sosiaalisessa mediassa. Parhaassa tapauksessa verkosta löytyy osaamisestasi kertova digitaalinen portfolio vaikkapa blogin tai SlideShare -esityksen muodossa.

Päivitä aina hakemus ja ansioluettelo kutakin työpaikkaa varten. Vastaa työpaikkailmoituksessa esitettyihin edellytyksiin ja toiveisiin: kerro selkeästi miten täytät ne. Ansioluettelon voit ryhmitellä uudella tavalla tai nostaa haluamiasi asioita esiin. Jos et hae tutkijan paikkaa tai muuta akateemista työtä, viisisivuinen julkaisuluettelo ennemminkin ärsyttää kuin vakuuttaa. Parempi on kertoa julkaisujen määrästä ja aihepiiristä tiiviisti muutamalla lauseella. Jos tietoa on liikaa, olennaiset asiat hukkuvat hälyyn. Ja kiinnitä huomiota myös sähköisesti lähetettävien tiedostojen nimiin: ”Annen cv kevät-kesä 2014” tai ”vaimon työhakemus3” eivät herätä rekrytoijassa suurta luottamusta.

Tunne itsesi: tiedä mitä osaat ja millaisessa työssä olet parhaimmillasi. Voit pyytää ystäviäsi, työtovereitasi tai entisiä pomojasi kuvailemaan sinua. Jos et usko itseesi, voit olla varma ettei rekrytoijakaan usko sinuun. Mieti mitä elämältäsi haluat. Jos olet työurasi alussa, kerro millaisesta työstä olet kiinnostunut ja mitkä ovat tavoitteesi. Minulle rekrytoijana on tärkeä tietää mikä on hakijan elämänsuunnitelma: mihin hän tähtää ja miten kyseinen työ istuu tähän kuvioon. Tämä kertoo motivaatiosta ja ennustaa sitoutumista organisaatioon ja tehtävään.

Ajattele kaikessa organisaation näkökulmaa: rekrytoija ei ole tarjoamassa sinulle unelmatyötä, vaan ensisijaisesti etsimässä avoinna olevaan tehtävään organisaation kannalta parasta mahdollista työntekijää. Nämä näkökulmat eivät tietenkään ole välttämättä ristiriidassa keskenään. Älä ole epätoivoinen, tai älä ainakaan anna sen näkyä. Vaikka kuinka tarvitsisit tai haluaisit juuri kyseisen työn, älä anele tai soittele selityspuheluita perään.

Jos sinua ei valita, älä lannistu! Kannattaa aina pyytää palautetta ja kysyä, miksi et tullut valituksi. Parhaimmassa tapauksessa saat tietoa, jonka avulla voit kehittää itseäsi ja työnhakutaitojasi. Joskus et ehkä vain ollut oikea tyyppi kyseiseen työyhteisöön. Se, tuleeko valituksi johtuu nimittäin monesta seikasta. Ensivaikutelma on tärkeä, samoin  asenne ja yhteistyökyky, luettelevat kokenee rekrytoijat tärkeimpiä valintakriteerejä Hesarin artikkelissa. Miten hyvään ensivaikutelmaan sitten voisi panostaa? Kysyin asiaa Twitterissä rekrytointikonsultti Tapani Aittoniemeltä. Hän listasi nämä:

  • Ole oma itsesi.
  • Valmistaudu ja selvitä mitä organisaatio tarvitsee.
  • Ole kohtelias, kuuntele, vastaa ytimekkäästi.
  • Huomioi myös olemus ja sanaton viestintä.

Menestystä työnhakuun!

 

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

1 comment on “Vinkkejä työnhakijalle: tutustu, tiivistä ja tunne itsesi

  1. Paluuviite: Rekrytoi arvostaen ja avoimesti | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: