Johtaminen Työelämä

Rekrytoi arvostaen ja avoimesti

Organisaation kannattaa panostaa rekrytointiin, ovathan työntekijät paitsi suuri resurssi, myös iso investointi. Vielä isompi merkitys tilanteella on työntekijälle: työpaikka takaa toimeentulon ja töissä vietetään iso osa elämästä. Virherekrytoinnit ovat ikäviä kaikkien osapuolten kannalta.

Rekrytointitilanteessa ihminen on paljaimmillaan. Aika harvoin sitä joutuu avaamaan koko elämänhistoriansa ja ajatuksensa yhtä perusteellisesti. Haastattelutilanteessa hakija on kokonaisvaltaisen arvioinnin kohteena: syynissä ovat niin työhistoria, asenne, persoonallisuus kuin ulkoasukin. Rekrytoijan onkin syytä muistaa arvostava ilmapiiri. Tiukkojakin kysymyksiä voi esittää, mutta tilanne ei saa muistuttaa grillaamista.

Avoimuus ja hakijan huomioiminen alkaa jo työpaikkailmoituksen laatimisesta. Ilmoituksessa on hyvä kuvailla tehtävää ja sen hoitamisessa vaadittavia ja toivottavia ominaisuuksia mahdollismman tarkasti. Näin hakija osaa tuoda hakemuksessaan esiin oikeita asioita. Ihannetilanteessa ilmoituksessa mainitaan myös rekrtytointiaikataulu  haastattelupäivämääriä myöten. Fiksu rekrytoija ilmoittaa myös ajankohdat, jolloin puhelutiedusteluihin vastataan. Tämä säästää kaikkien aikaa ja hermoja.

Seuraava mahdollisuus hakijan huomioimiseen on työhakemuksen vastaanottamisessa. Ei tunnu kivalta, jos ei saa mitään kuittausta siitä, tuliko hakemus edes perille. Kuittaussähköposti on pieni vaiva rekrytoijalle, mutta sillä on iso merkitys hakijalle.  Kuittausviesti voi olla myös persoonallinen, organisaation kulttuurista kertova.

Hakijat on kohteliasta pitää ajan tasalla rekrytointiprosessin etenemisestä. Ei riitä, että hakijoille ilmoitetaan prosessin lopuksi – kenties pari kuukautta hakemuksen lähettämisestä – että valituksi tuli joku muu, kiitos kiinnostuksesta. Parempi on ilmoittaa heti, kun hakija putoaa jatkosta: silloin kun tiedetään ketkä valitaan haastatteluihin ja kun tiedetään, ketkä haastatelluista ovat jatkossa. Jos henkilökohtaisten sähköpostien lähettäminen tuntuu ylivoimaiselta urakalta (mitä se tuskin on), kannattaa käyttää hyväksi kotisivuja ja sosiaalisen median kanavia: ”Kiitos hakemuksista, olemme ilmoittaneet jatkoon päässeille.”.

Tänä vuonna Suomen parhaaksi työpaikaksi valittu ohjelmistoyritys Vincit liputtaa blogissaan rekrytoinnin avoimuuden, jopa paljastelun puolesta. Kokeilimme Simpukassa heidän esimerkkinsä innoittamana avoimia työhaastattelukysymyksiä. Lähetimme hakijoille listan kysymyksiä sekä teemoja ja taustamateriaaliksi toimintasuunnitelman.

Kokemukseni avoimuudesta ovat pelkästään positiiviset. Osa hakijoista oli tutustunut materiaaliin ja kysymyksiin huolella, osa taas ei. Jo yksin tämä kertoo paljon hakijoiden motivaatiosta. Minulle yksi tärkeimmistä rekrytointiperusteista on nimenomaan hakijan motivaatio työskennellä juuri meidän organisaatiossamme. Paljon kertoo myös se, jos hakija ei taustamateriaalinkaan avulla hahmota tehtävän keskeistä sisältöä ja organisaation ydinajatusta.

Etukäteen lähetettyjen kysymysten ansiosta vastaukset olivat harkitumpia ja perusteellisempia. Tämä on pelkästään hyvä asia, sillä monet kysymykset ovat niin isoja, että niitä pitääkin miettiä etukäteen. Myöskään esimerkkejä vaikkapa uran parhaista onnistumisista tai pahimmista epäonnistumisista ei ihan tuosta vaan ole haastattelutilanteessa helppo keksiä. ”Parhaimmillaan haastattelusta muodostuu tasavertainen keskustelu, jossa mielipiteitä ja näkemyksiä vaihdetaan puolin ja toisin.”, aivan kuten Vincitin blogissa sanotaan. Ja jos haluaa testata hakijan toimintakykyä yllättävissä tilanteissa, voi haastattelussa aina kysyä myös kysymyksiä, joista ei ole etukäteen tiedotettu.

Avoimuuteen liittyy myös palautteen antaminen. Joissakin organisaatioissa palautetta – jopa kirjallista – annetaan hakijoille rutiinisti. Ainakin pyydettäessä sitä olisi hyvä antaa. Itse koen tämän haasteelliseksi, sillä usein se, ettei tule valituksi johtuu jostain vaikeasti määriteltävästä asiasta: hakija ei vain ole oikea tyyppi kyseiseen työhön tai ei sovi organisaation kulttuuriin. Tässä on usein kyse henkilökohtaisista ominaisuuksista, joista tuntuu vaikealta antaa palautetta. Helpompaa onkin antaa palautetta esimerkiksi lisäkoulutuksen tarpeesta, hakemuksen laatimisesta tai työhaastatteluun valmistautumisesta.

Miksi tämä kaikki on tärkeää? Rekrytoijalle kymmenet, jopa sadat hakijat ovat ehkä kasvotonta massaa. He ovat kuitenkin ihmisiä, joilla on, kuten alussa kerroin, koko elämä pelissä. Jokainen varmasti muistaa pitkän listan organisaatioita, joihin on elämän varrella tullut haettua töihin. Hakijat tutustuvat organisaatioon keskivertokansalaista tarkemmin. Heidän hyvä ja arvostava kohtaamisensa kiillottaa toki työnantajakuvaa, mutta voi tuoda myös muuta hyvää. Esimerkiksi järjestöille tässä on ainutlaatuinen tilaisuus saada organisaatiota, sen toimintaa ja tavoitteita tunnetuksi. Tätä mahdollisuutta ei kannata missata!

Bonuksena vielä yksi vinkki rekrytoijalle: ole nykyaikainen! Hämmentävä usein hakemukset pyydetään lähettämään paperisina. Voi vain kuvitella, miten vanhanaikaisena ja menneisyyteen jämähtäneenä diginatiivi näkee tällaisen organisaation. Työnantajan kannattaa myös arvostaa digi- ja someosaamista sekä viestintätaitoa, siitäkin huolimatta, että ei itse niistä mitään ymmärtäisi tai ”meidän organisaatio ei ole sosiaalisessa mediassa, koska siitä ei ole mitään hyötyä meille.”.  Viimeistään nyt olisi kaikkien aika ymmärtää, että jokainen työntekijä on organisaation viestijä. Ja tämä tapahtuu suureksi osaksi sosiaalisessa mediassa ja digimaailmassa. Tässäkin aihepiirissä pätee tuttu viisaus: palkkaa itseäsi osaavampia työntekijöitä!

Lue myös: Vinkkejä työnhakijalle: tutustu, tiivistä ja tunne itsesi

 

 

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

1 comment on “Rekrytoi arvostaen ja avoimesti

  1. Paluuviite: Vinkkejä työnhakijalle: tutustu, tiivistä ja tunne itsesi | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: