Järjestöt Työelämä

Ajatteletko kuin Mindmap vai Excel?

???????????Varoitus: nyt tulee keittiöpsykologiaa, joka perustuu täysin mutuun ja omiin empiirisiin havaintoihini.

Ihmisiä voidaan jakaa eri tyyppeihin: on enneagrammit, aistityypit, horoskoopit ja mitä näitä nyt on. Turhan monimutkaista, sanon minä! Oikeastihan jako voidaan tehdä ajattelutyypin mukaan kahteen ryhmään. Toisten aivot toimivat kuin Mindmap, toisten kuin Excel.

Minä kuulun Mindmap-ajattelijoihin. En pysty pakottamaan ajatteluani ahtaaseen taulukkoon, vaan ideat leijuvat kuin pilvet. Minulle on tärkeää hahmottaa visuaalisesti asioiden keskinäiset suhteet.

Excel-ajattelija taas saa koko maailman mahtumaan taulukkoon. Parasta on, jos asiat voi ilmaista numeroilla. Numeroita voi laskea yhteen ja kaavat kertovat totuuden ja oikean vastauksen. Klik vaan, ja tulos on selvä.

Mindmap- ja Excel-tyyppien on usein vaikea ymmärtää toisiaan. Työyhteisössä voi tulla törmäyksiä: Excel-ajattelijat pitävät Mindmap-tyyppejä epämääräisinä haaveilijoina ja Mindmap-aivoiset taas tympääntyvät, kun mikään, mitä ei saa aseteltua taulukkoon ei tunnu olevan tärkeää.

Ajattelutavoissa on eroa. Toistensa ymmärtäminen ei ole välttämätöntä. Tärkeintä on hyväksyä erilaiset tavat ajatella ilman arviota siitä, kumpi tapa on parempi. Erilaisuus on rikkaus työyhteisössä ja elämässä yleensäkin.

On ihan mahtavaa, jos voi omassa työssään käyttää itselleen tyypillistä ajattelutapaa. Hesarin työelämä-sivuilla Anna Heinonen kertoo rakastavansa Excel-taulukkoselvityksiä ja raivanneensa niille lisää aikaa.

Tykkään siitä tunteesta, kun numeroiden ja sarakkeiden takaa paljastuu tuloksia ja niiden avulla voi tehdä johtopäätöksiä. Se on kuin salapoliisityötä.

Ok, pystyn ehkä jotenkin käsittämään, että joku tuosta pitää. Minä jatkan Mindmap-ideointia ja olen onnellinen, että työpaikallani löytyy myös Excel-ajattelijoita.

Ja mitä tulee konkreettisiin työvälineisiin, niin tokihan minäkin Exceliä käytän, mutta Mindmapin kanssa olen parhaimmillani. Nykyään on olemassa vaikka mitä Mindmap-sovelluksia, -palveluita ja -ohjelmia. Minä luotan valkoiseen (ehdottomasti ruuduttomaan) paperiin ja kyniin.

Käytän Mindmappia melkein kaikkeen ideointia vaativaan työhön: menetelmän avulla olen suunnitellut niin esitelmiä, graduni rakenteen kuin lehtikirjoituksiakin. Tänään syntyi kymmenessä minuutissa yläkuvassa näkyvä hahmotelma Simpukan viestintäsuunnitelman pohjaksi. Alla olevassa kuvassa taas on SOSTEn arviointikoulutuksessa pitämäni presentaation suunnitelma. Valmis esitys löytyy SlideSharesta.

Nämä Mindmapini näyttävät muille ehkä käsittämättömiltä töherryksiltä. En ole tehnyt niitä esitelläkseni muille taiteellisia kykyjäni, vaan ennen kaikkea työvälineeksi itselleni. Toivon näiden ei-niin-selkeiden hahmotelmieni innostavan muitakin kokeilemaan Mindmapia. Kun pitää riman riittävän matalalla, ideat voivat lentää vapaasti!

???????????

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

6 comments on “Ajatteletko kuin Mindmap vai Excel?

 1. Eeva uusitalo

  Kirjoitukseen, oletko mindmap, vai excel, voin vastata olevani ehdottomasti excel-tyyppiä. Ostoslistanikin on täynnä numeroita. Esim. kuinka monta omenaa ostan, ja kuinka paljon ne yhteensä noin maksavat.

  Tykkää

  • Pitäisikö joskus tehdä kauppalista Mindmap-tyyliin 🙂

   Tykkää

   • Aila Marjamaa

    Ehdottomasti! Minulla on tapana ehkä vähän excel-tyyliin kirjoittaa kauppalistat siihen järjestykseen kuin kaupassa kävelen asioita poimimassa. Mutta olisihan paljon hauskempaa piirtää kartta ja pakkokos siihen on kirjoittaa banaaneja, kun ne voi piirtää…

    Tykkää

 2. Tässäpä oiva luova haaste: kauppalista seuraavan kerran Mindmappina ja ilman tekstiä tai numeroita, pelkkinä kuvina. Ei kaiken tarvitse olla aina niin vakavaa tai järjestelmällistä. Eikä aina tarvitse toistaa samoja rutiineja.

  Tykkää

 3. Paluuviite: Miellekartta on jumalan lahja ihmiselle | Viestintälotta

 4. Paluuviite: Luovuuden edellytykset: joustava mieli ja rento keho | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: