Elämä Järjestöt

Ei tartte auttaa!

Tänään vietetään vapaaehtoisten päivää. Kaksi viidestä suomalaisesta tekee palkatonta työtä yhteiseksi hyväksi. Joukko kasvaa, ja kohta joka toinen meistä on sellainen – vapaaehtoinen.

Jokainen tarvitsee apua joskus. Suomalaisille on tyypillistä sanoa, että kyllä tässä pärjätään. Ei tartte auttaa! Yksin pärjääminen on kunnia-asia. Apua pitäisi kuitenkin osata ottaa vastaan, muuten kasvattaa ympärilleen muurin, joka eristää muista ihmisistä.  Jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa,  todettiin jo aikoinaan Raha-automaattiyhdistyksen mainoksessa.

Sain tukea ja apua, kun minulla oli vaikeita hetkiä.  Toisen läsnäolosta ja vierellä kulkemisesta sain eniten apua. Kokemuksesta rohkaistuneena ajattelin, että voisin itse auttaa muita.

Näin summaa vuoden vapaaehtoinen Jukka Virta. Professori Anne Birgitta Pessin innoittamana olen  omassa gradussani tutkinut Simpukka-yhdistyksen vapaaehtoisten vertaistukijoiden motiiveja: sitä, miksi ihmiset haluavat käyttää kallista vapaa-aikaansa muiden ihmisten hyväksi. Motiiveja on monia. Yleensä ensimmäiseksi mainitaan halu auttaa. Omassa aineistossani nousee esiin myös oma tarve: vapaaehtoiseksi vertaistukijaksi on ryhdytty, kun on tarvittu tukea itselle. Jos vertaistukiryhmää ei ole ollut olemassa, sellainen on perustettu itse. Näin on saatu vertaistukea itselle ja samalla tarjottu sitä myös muille.

Oli vapaaehtoistoiminnan motiivi sitten mikä tahansa, niin rohkaisen aloittamaan! Itse olen saanut vapaaehtoistoiminnan avulla paitsi paljon ihania ystäviä ja unohtumattomia kokemuksia, myös nykyisen työni. Aloita vaikka näistä: ToimintaSuomi on vapaaehtoistoiminnan välitysporttaali, Kansalaisareenan sivuilta löytyy paljon tietoa vapaaehtoistoiminnasta.

Auttaa voi myös yksityisesti. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi peräänkuuluttaa kolumnissaan sosiaalista vastuuta:

Tervehditäänkö naapuria, autetaanko lastenrattaiden kanssa linja-autoon kapuavaa kanssamatkustajaa, välitetäänkö tutusta vanhuksesta tai oireilevista perheenjäsenestä? Liian moni ihminen, nuori tai vanha, jää yksin.

Pidetään siis huolta: autetaan ja otetaan apua vastaan.

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

5 comments on “Ei tartte auttaa!

  1. Paluuviite: 1800 näyttökertaa myöhemmin | Pelasta maailma

  2. Väestöliiton blogissa Maaret Kallion hyvä kirjoitus pärjäämisestä: http://vaestoliitonblogi.com/2014/01/01/lakkaa-parjaamasta-ja-ala-elaa/

    Tykkää

  3. Paluuviite: Huuma – innostava ihmistenlehti | Pelasta maailma

  4. Paluuviite: Aloittelevan bloggaajan ajatuksia | Pelasta maailma

  5. Paluuviite: Pro gradu: Kun Simpukka aukeaa – tahattomasti lapsettomien vapaaehtoistoimijoiden motiivit | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: