Järjestöt Yhteiskunta

Vapaaehtoistoiminta – yksinäisyyttä vähentävää ja yhteiskunnallisesti merkittävää

Videossa esiintyy korvaamattoman tärkeitä Simpukan vapaaehtoisia. Ilman vapaaehtoisia ei koko yhdistystäkään olisi. Video on tehty 3.12. vietettävän YK:n kansainvälisen Vapaaehtoisten päivän kunniaksi.

Antamista ja saamista – puolin ja toisin

Vapaaehtoistoiminnan avulla moni yksinäinen löytää ystäviä. Tuore tutkimus kertoo, että äiti- ja isämentoreiden tarjoama apu vähentää lapsiperheiden yksinäisyyttä. Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen. Mieskaveri-toiminta on suunnattu yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille.

Usein puhutaan vapaaehtoistoiminnan hyödyistä avun saajalle, vaikka moni vapaaehtoistoimija kokee itse olevansa saamapuolella. Tätä ilmiötä – erilaisia motiiveja sekä saamisen ja antamisen vastavuoroisuutta – tutkin pro gradussani Kun Simpukka aukeaa – tahattomasti lapsettomien vapaaehtoistoimijoiden motiivit. Kävi ilmi, että vapaaehtoistoiminta voi jopa auttaa selviytymään tahattomasta lapsettomuudesta ja löytämään elämälle uuden suunnan.

Vapaaehtoistoimija on erityinen ja tärkeä

Olen blogannut paljon yksinäisyydestä, mm. pohtinut mitä yksinäisyys on ja väittänyt, että sosiaalisen median avulla voi vähentää yksinäisyyttä. Yksinäisyydessä ei aina ole kyse seuran puutteesta, vaan ennemminkin itsensä tärkeäksi kokemisesta. Huomaisiko kukaan, jos minua ei olisi? Yksinäinen tuntee tukehduttavaa merkityksettömyyttä, jossa ei ole kenellekään se erityinen, kirjoittaa Maaret Kallio viisaasti Lujasti lempeä -blogissaan.

Vapaaehtoistoiminnassa voi kokea olevansa tarpeellinen, muistuttaa Nora Karttunen tuoden esiin, että vapaaehtoistoiminnasta voi olla apua myös työllistymisessä. Vapaaehtoistoiminta lisää tutkitusti onnellisuutta: muiden auttaminen tekee onnellisemmaksi kuin avun saaminen, huomauttavat puolestaan Antti O. Tanskanen ja Mirkka Danielsbacka.

Ajan antaminen on arvovalinta 

Vapaaehtoistoiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää. Asioiden laajuus ja hyödyllisyys on tapana esittää euroissa. Tälläkin mittarilla vapaaehtoistoiminnan merkitys hyvinvoinnin tuottajana on kiistaton ja yksi vapaaehtoistyöhön sijoitettu euro tuottaa itsensä kuusinkertaisena takaisin.

Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen on aina yhteiskunnallista vaikuttamista, vaikka monikaan vapaaehtoistoimija tuskin sitä tulee ajatelleeksi. Vapaaehtoistoiminnassa pienikin on suurta. Aika on ainutkertaisinta, mitä meillä on antaa. Jos aikaansa käyttää muiden hyvän edistämiseksi, on se mitä suuremmissa määrin kannanotto. Maailma muuttuu vapaaehtoistoiminnalla.

Vapaaehtoistoiminnan avulla voi löytää paikkansa yhteiskunnassa, huolimatta siitä, onko onnistunut saamaan työpaikkaa, toivomiaan lapsia, menestystä tai laajaa ystäväpiiriä. Parasta on se, että kuka tahansa voi tehdä vapaaehtoistyötä, omien resurssiensa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Milloin sinä olet sanonut viimeksi hyvälle kyllä?

0 comments on “Vapaaehtoistoiminta – yksinäisyyttä vähentävää ja yhteiskunnallisesti merkittävää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: