Järjestöt Johtaminen Työelämä

Joustava työ on kunnon työtä #fiksumpityö

Etätyö
Tässä syntyy seminaariesitys junan Duetto-vaunussa. Maisemat vaihtuvat ja ideat kulkevat. Taustalla häämöttää Hämeen linna.

Milloin olet saanut parhaan työhön liittyvän ideasi? Ajatuksen, joka vei omaa työskentelyäsi eteenpäin tai kenties edisti koko organisaation toimintaa? Syntyikö idea virka-aikaan oman työpisteen ääressä?

Etätyötä ja yhdessä ideointia

Minä saan parhaat ideani usein sunnuntai-aamuisin. Silloin syntyvät nämä bloggauksetkin. Myös arkisin aamutoimien lomassa tai viimeistään töihin fillaroidessa päähän tulvahtelee oivalluksia. Lempikahvilassa on hyvä suunnitella ja kirjoittaa tekstejä.

Ideoita syntyy myös sosiaalisissa tilanteissa, joskus toimiston viikkopalavereissa, jotka ovat meillä melko rentoja. Olen huomannut luovuuden kukkivan ennemmin vapaamuotoisissa keskusteluissa kuin virallisissa kokouksissa. SimpukkaParit-projekti  ideoitiin spontaanisti kahvitaukokeskusteluna.

Vapaus, yksilöllisyys ja luottamus

Miten sitten voisi hyödyntää nämä organisaation kehittämisen kannalta hyödylliset hetket ja vieläpä niin, että huomioiduksi tulevat yksilölliset erot? Meillä Simpukassa työskentelykulttuuri on varsin vapaa ja joustavuus perustuu luottamukseen. Kirsi Piha kirjoittaakin Etätyöpäivän blogissa, että kyttäämisen ja valvonnan aika on ohi.

Työpisteemme sijaitsevat lähellä toisiaan. Avokonttorissa on hyvät ja huonot puolensa. Neliöt ovat tehokkaassa käytössä ja tieto välittyy. Vastapuolena on vaikea keskittyä ajattelua vaativaan työhön. Olemmekin kehittäneet combon, jossa yhdistetään etätyö, matkatyö, toimistotyö, yksin työskentely ja yhdessä ideoiminen.

Sallimme ja hyödynnämme myös yksilölliset ominaisuudet ja mieltymykset. Joku haluaa aloittaa työt aamulla aikaisin, toisen työteho taas on parhaimmillaan iltapäivällä viiden jälkeen. Joku kaipaa säännöllisyyttä, toinen nauttii, kun jokainen päivä rakentuu eri tavalla.

Paras syy

Työn ja perheen yhteensovittaminen aiheuttaa paineita, jos työpaikan käytännöt ovat kovin jäykkiä. Meillä – niin kuin varmasti monessa muussakin organisaatiossa – työntekijät  ovat eri elämänvaiheissa. Joustavuus mahdollistaa niin iäkkäistä vanhemmista huolehtimisen, pienen lapsen hoitovastuun jakamisen puolison kanssa, isomman lapsen lääkäri- ja terapiakäynnit kuin ajan viettämisen paljon matkatöitä tekevän puolison kanssa. Parhaita syitä kaikki. Hyviä vinkkejä työn ja perheen yhteen sovittamiseen löytyy www.parassyy.fi.

Työtapamme on meille niin itsestään selvä, että hämmästyn aina, kun kuulen jäykistä työoloista. Esimerkiksi siitä, että etätyö on kielletty väärinkäytösepäilyjen vuoksi tai mahdotonta puutteellisten työvälineiden takia. Tai että etätyö on palkinto, johon on oikeus korkeintaan kerran kuussa.

Kun työnantaja joustaa, joustaa myös työntekijä.Tyytyväinen työntekijä on tuottava työntekijä. Motivaatio säilyy korkeana ja luovuudelle on tilaa. Nämä ovat välttämättömiä edellytyksiä organisaation kehittämisen kannalta. Joustava työ on fiksumpaa työtä. Se on myös kunnon työtä.

0 comments on “Joustava työ on kunnon työtä #fiksumpityö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: