Johtaminen Työelämä

Pomo ja perheystävällisyys

Paras syy

”Ja sitten on mun pomo, joka jaksaa aina tsempata ja kysellä miten meidän perheellä menee.”  Näin esitteli arjen tukiverkostojen karttaa erityistarpeisten lasten perhekurssiin osallistunut henkilö.

Liikutuin. Näinhän sen juuri pitäisi mennä. Esimiehen tehtävä on mahdollistaa parhaat mahdolliset työntekoedellytykset ja tukea työntekijöitä. Se on oikein paitsi inhimilliseltä kannalta, myös työn tuottavuuden kannalta. Motivaatio ja sitoutuminen ovat ihan eri tasolla organisaatiossa, jossa nähdään työntekijöiden elämä kokonaisuutena, josta työ on vain yksi osa.

Perheen ja työn sujuva yhteensovittaminen on mahdollista. Siihen kannustetaan myös Väestöliiton #parassyy-kampanjassa.  Kampanjasivustolla voi testata onko oma työpaikka perheystävällinen.

Perheystävällisyys ei tarkoita vain lapsiperheystävällisyyttä.  Joustavuutta voidaan tarvita myös esimerkiksi puolison sairastaessa tai iäkkäistä vanhemmista huolehdittaessa. Samoin tahaton lapsettomuus ja hedelmöityshoidoissa käyminen voivat tuoda tarvetta työelämän joustoille.

Aina ei tarvitse olla kyse haastavasta elämäntilanteesta. Tähän aikaan vuodesta kesälomat puhuttavat. Koululaisten vanhemmat tuskailevat lomajärjestelyjen kanssa, mutta aihe koskettaa muitakin. Olisi hienoa, että lapsettomat puolisot voisivat halutessaan viettää lomaa yhtä aikaa. Tai että sinkku pääsisi ystävänsä kanssa toivomaansa kesätapahtumaan.

Työntekijät kyllä ymmärtävät, että kaikilla ei voi olla lomaa samaan aikaan. Mutta sitä on vaikea sulattaa, jos asioista ei voi keskustella ja sopia keskenään. Joissakin työpaikoissa pidetään kiinni kiertävistä kesälomavuoroista, vaikka työntekijät haluaisivat keskenään sopia lomat toisin.

Joustamattomuus on esimiehelle helppoa – eipähän tarvitse keskustella asioista tai pohtia päätösten tasapuolisuutta – mutta sen hinta voi olla korkea. Turha nimittäin odottaa jatkossa työntekijältäkään joustavuutta.

Työn joustamattomuus on stressaavaa. Jos joustovara puuttuu, joutuu aina jännittämään, miten asiat järjestetään, jos ja kun eteen tulee jotain yllättävää. Kun esimies huomioi työntekijän elämäntilanteen ja on valmis neuvottelemaan parhaista mahdollisista järjestelyistä voi pomosta tulla stressitekijän sijaan osa arjen turvaverkkoa.

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

0 comments on “Pomo ja perheystävällisyys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: