Järjestöt Johtaminen

Huvia ja hyötyä järjestöyhteistyöstä – case Monimuotoiset perheet

Momu
Järjestöyhteistyön ei tarvitse olla ryppyotsaista puurtamista. Projektisuunnittelija Jenni Kerppola-Pesu ja projektipäällikkö Anna Moring pistivät itsensä likoon Monimuotoiset perheet -verkoston työntekijäpäivässä Linnanmäellä.

Järjestöjä patistetaan usein tekemään yhteistyötä. Joskus yhteistyö tuntuu turhalta tai väkinäiseltä, saatetaanpa toiset järjestöt jopa kokea kilpailijoiksi. Joskus yhteistyökumppaneita etsitään liian kapeasti, toisinaan taas liian laveasti. Yhteistyö saattaa osoittautua hankalaksi, jos organisaatiot ovat kooltaan tai toiminta-alueeltaan kovin eri tasolla. Valtakunnallisen järjestön voi olla vaikea tehdä yhteistyötä paikallisen yhdistyksen kanssa. Isoimpia esteitä yhteistyölle taitavat kuitenkin olla toimijoiden asenne ja henkilökemia.

Kymmenisen vuotta sitten Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula sai idean toiminnanjohtajien välisestä yhteistyöverkostosta, jossa voisi jakaa tietoa ja kokemuksia. Ulla otti yhteyttä pienehköjen perhejärjestöjen toiminnanjohtajiin. Järjestöjä yhdisti valtakunnallisuuden ja koon lisäksi myös kohderyhmä: perheet, joiden elämäntilanne on jollakin tavalla ei-tyypillinen. Vähitellen verkosto  vakiintui 10 järjestön Monimuotoiset perheet -verkostoksi.

Yhteistyön arvo ymmärrettiin myös Raha-automaattiyhdistyksessä, joka myönsi verkostolle nelivuotisen rahoituksen Kaikkien perheiden Suomi -hankkeeseen. Hankkeessa tehdään vaikuttamistyötä ja koulutetaan ammattilaisia. Yksi tärkeä tavoite on myös verkostomaisen toimintamallin kehittäminen: miten jatkossa voimme tehdä yhteistyötä entistä tehokkaammin ja tuloksellisemmin. Malli on varmasti sovellettavissa myös muissa järjestöissä.

Järjestöyhteistyö on paitsi hyödyllistä, myös hauskaa. Tämä tuli todistettua Linnanmäellä, jonne kokoontui lähes viisikymmentä verkostomme järjestöjen työntekijää. Me toiminnanjohtajat olemme kokeneet verkostoitumisen kullan arvoiseksi, joten halusimme tarjota saman mahdollisuuden järjestöjemme työntekijöille. Jatkossa myös vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit, järjestösihteerit ja projekteissa työskentelevät kokoontuvat tapaamaan toisiaan nykyistä useammin.

Järjestöyhteistyön hyötyjä:

  • Tiedon ja kokemusten jakaminen. Olemme muun muassa vertailleet jäsenrekisteriohjelmia ja lehden toimitustyön ulkoistamista.
  • Joukkovoima vaikuttamistyössä. Kymmenen järjestön yhteinen lausunto on merkittävämpi kuin yhden. Lausunnon vastaanottaja lukee mielummin yhden kootun lausunnon kuin kymmenen erillistä.
  • Ajan ja rahan säästö. Yhteiset esittelypöydät messuilla, tehtävien jakaminen, yhteiset koulutukset ammattilaisille, järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.
  • Näkyvyys. Jokaisen järjestön nimi ja logo 0n esillä kaikissa verkoston yhteisissä materiaaleissa ja tilaisuuksissa.
  • Vertaistukea, kollegoita ja ystäviä. Samaa työtä tekevien tapaaminen on arvokasta kaikille, mutta erityisen tarpeellista se on varmasti toiminnanjohtajille, kokeehan moni johtaja asemansa kovin yksinäiseksi.
  • Ideoita toiminnan kehittämiseen. Tältä porukalta eivät ideat lopu. Saa nähdä mitä seuraavaksi keksimme!

 

1 comment on “Huvia ja hyötyä järjestöyhteistyöstä – case Monimuotoiset perheet

  1. Paluuviite: Somessa työajalla | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: