Johtaminen Työelämä

Työniloa esimies- ja alaistaidoilla

Esimiestaidoista puhutaan paljon, mutta usein alaistaidot unohtuvat. Kysyin vastikään työhaastatteluissa millaisen esimiehen hakijat haluaisivat. Vastauksissa korostuivat vuorovaikutustaidot. Hyvä esimies on helposti lähestyttävä, kuunteleva ja antaa rehellistä palautetta. Hän on myös johdonmukainen, tasapuolinen ja luottaa alaisiinsa: tukee, mutta antaa riittävästi vapautta.

Kysyin myös tärkeimpiä alaistaitoja. Lähes kaikki vastasivat alaistaitojen olevan hyvin pitkälle samoja kuin esimiestaitojenkin. Vuorovaikutus korostui, etenkin suoruus ja oma vastuu: pitää sanoa jos on sanottavaa. Hyvä alainen hyväksyy esimiehen aseman. Alainen kantaa osaltaan vastuuta työilmapiiristä. Hänen on myös hyvä olla jämpti ja pitää huolta omista oikeuksistaan.

Edellä kuvatut esimies- ja alaistaidot ovat tärkeitä työelämätaitoja, joilla pärjää elämässä muutenkin. Pitäisikö ne nimetä ennemminkin yhteistyötaidoiksi tai jopa ihmisyystaidoiksi? Voidaan puhua myös työyhteisötaidoista. Olennaista on ymmärtää vastavuoroisuus. Kaikesta ei voi syyttää esimiestä, mutta ei myöskään alaista. Peiliin on hyvä katsoa säännöllisesti.

Jokaisella on oikeus ja velvollisuus antaa palautetta työyhteisössä joka suuntaan, sanoo johtamisvalmentaja Risto Ahonen Helsingin Sanomissa:

Pomokin tarvitsee palautetta. Kun alaisten toiveet ja huomiot tulevat pomon tietoon, esimies voi kehittyä paremmaksi johtajaksi.

Myös työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka puhuu alla olevalla videolla kaikkien vastuusta:

Hyvä johtajuus syntyy vastavuoroisuudesta, ja siitä, että jokainen kantaa vastuun omasta osuudestaan. Annettakoon myös esimiehille onnistumisen mahdollisuus ja kaikki tuki.

Itse toivon esimieheltä sitä, että voin kääntyä tarpeen tullen hänen puoleensa ja kysyä hänen kantaansa. Hän tekee päätöksen ja toimin sen mukaan. Työni helpottuu. En kaipaa jees jees kaikki käy -esimiestä, vaan henkilön, joka tarvittaessa myös haastaa, kyseenalaistaa ja joskus jopa vaatii. Tämä kaikki luottamuksellisessa ja avoimessa ilmapiirissä, yhteisenä tavoitteena kehittää organisaatiotamme. Onneksi minulla on juuri tällainen esimies. Toivottavasti osaan olla hänelle hyvä alainen.

Marja-Liisa Mankan innostavan työnilonjulistuksen myötä toivotan kaikille – niin esimiehille kuin alaisillekin – valoa, iloa ja työntekemisen rauhaa!

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

2 comments on “Työniloa esimies- ja alaistaidoilla

  1. Paluuviite: Tunneäly kunniaan – myös työpaikoilla | Pelasta maailma

  2. Paluuviite: Johtaminen on palvelua | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: