Elämä

Voiko onnellisuuden valita?

Joulutähtiä Etiopiassa
Joulutähtiä. Debre Zeit, Etiopia tammikuussa 2008.

Haluaisin olla kuin Tuomas Enbuske, joka tietää vastauksen kaikkeen ja on aina oikeassa. (Ainakin, mikäli on uskomista hänen kolumneihinsa ja Twitter-päivityksiinsä.) Minulla sen sijaan on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kuten esimerkiksi tuo otsikon kysymys. Olemmeko vapaita valitsemaan? Voiko onnellisuuden valita vai olemmeko olosuhteiden uhreja?

Strategi, valmentaja ja yrittäjä Ville Tolvanen liputtaa blogissaan valintojen puolesta:

 Uskon jopa onnen olevan valinta. Onni on sitä mitä elämässään valitsee. On ehkä syytä nauttia siitä mitä valitsee tai valita toisella tavalla. Niin voi sanoa olevansa onnellinen.

Kyllä, olen täsmälleen samaa mieltä. Mutta toisaalta, päteekö tämä aina? Omassa elämässäni perusasiat ovat kunnossa. Voin valita onnellisuuden. Mutta onko hurskastelua ehdottaa samaa muille?

Liiketaloustieteen professori Alf Rehn kirjoittaa lifehackingista, jossa ihminen pyrkii optimoimaan elämänsä käsittelemällä tätä projektina:

Suuri osa tästä yhä yksilöidymmästä tehokkuus-keskustelusta näyttää käsittelevän tapoja, joilla kaikki voivat kehittää itseään. Samalla se on hyvin toimeentulevien tapa tuoda ilmi eriarvoisuutta. Me, jotka itse määräämme ajankäyttömme ja joilla on varaa ostaa laitteita ja palveluita, voimme iloisesti tuntea ylemmyyttä hyvistä lifehacking-taidoistamme. Neuvomme minimipalkalla elävää yh-äitiä, että kyllä se siitä, paremmalla projektihallinnalla.

Aivan totta, monta asiaa voi elämässään muuttaa. Katastrofaalisesta parisuhteesta voi päättää pyristellä eroon, riippuvuuksista samoin. Aina ei voi kuitenkaan valita. Esimerkiksi erityislasten vanhemmat ovat monesti todella kovilla. Ja vakava sairaus voi iskeä tai onnettomuus sattua kohdalle, vaikka kuinka lifehakkeroisi tai biohakkeroisi.

Toimittaja ja kolumnisti Anna Perho lausui Olivia-lehdessä näin:

Onni ei ole pienissä asioissa. Jos raha-asiat, terveys ja ihmissuhteet eivät ole kunnossa, ei paljon auta, jos näkee ulkona söpön oravan.

Juuri näin. Ja toisaalta,  kaikki on niin suhteellista. Vieraillessani Etiopiassa pääsin avustustyöntekijöiden mukana tutustumaan paikallisten vähäosaisten perheiden elämään. Vaikutti siltä, että jos perheen ei tarvinnut nähdä nälkää, jos heillä oli edes jonkinlainen katto pään päällä ja lapset oli mahdollisuus lähettää kouluun, he olivat onnellisia.

Anna Perhon sitaattia on jaettu Olivian Facebook-sivulla 3360 kertaa. Se on herättänyt myös vilkasta keskustelua – puolesta ja vastaan. En siis selvästikään ole pohdintani kanssa yksin.

Valitseminen ei aina yksin riitä. Otetaan esimerkiksi tahaton lapsettomuus. Ilman lapsiakin voi olla onnellinen. Lapseton ei kuitenkaan muiden neuvosta tai omasta päätöksestään voi valita tai päättää olevansa onnellinen. Onnellisuus löytyy kyllä, mutta siihen vaaditaan aikaa. Ehkä ensin kannattaa valita, että suuntaa kohti onnellisuutta. Antaa sille mahdollisuus ja aloittaa pienistä asioista.

Myös Ville Tolvanen myöntää elämäntilanteen asettavan rajoitteita, mutta kehottaa silti valitsemaan valitsemisen:

Moni valitsee olevansa ympäristönsä vanki. Lapset, työ, raha ja parisuhde rajoittavat valintojen lukumäärää. Vastuu painaa vapauksia enemmän. Silti valintoja on hyvä pysähtyä pohtimaan ajatellen, että on täysin vapaa valitsemaan.

Ehkäpä tässä on taas kyseessä asia, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta (paitsi tietysti Tuomas Enbuskella). Minun on tyytyminen kompromissiin: onnellisuuden voi valita, mutta ei aina. Onni ei tule yhdellä päätöksellä, vaan pienin askelin. Onnellisuuden valitsemistakin pitää opetella. Onni on suhteellista: jollekin se on onnistunut yrityskauppa, toiselle vakituinen työsuhde, kolmannelle kymmenen minuutin hengähdyshetki kuormittavan arjen keskellä.

Voimme ainakin yrittää valita optimismia pessimismin sijaan, ratkaisukeskeisyyttä ongelmakeskeisyyden sijaan. Unelmia surkuttelun ja lannistumisen sijaan. Kullekin elämäntilanteensa sallimissa rajoissa. Tänään on tilanne tämä, huomisesta ei vielä tiedä.

Ja mitä tulee Tuomas Enbuskeen: olen usein hänen kanssaan täysin eri mieltä. Mutta ihailen ihan vilpittömästi hänen itsevarmuttaan. Taidanpa kysyä otsikon kysymyksen häneltä.

Lue myös:
Voiko onnellisuuden valita? Osa 2 – Kootut kommentit
Voiko onnellisuuden valita? Osa 3 – Mitä sanoo asiantuntija?

12 comments on “Voiko onnellisuuden valita?

 1. Mielenkiintoista pohdintaa. Ensimmäiseksi tietysti pitäisi taas selvittää mitä onnellisuudella tarkoitetaan.

  Jos sinulta kysytään ”oletko onnellinen” voit vastata siihen kahdesta eri näkökulmasta:

  1. Kertoen tunnetilasta jota koet ollessasi tässä hetkessä.
  2. Kertoen tunnetilasta jota koet ajatellessasi menneitä tapahtumia ja elämäntilannettasi yleensä.

  Tälläistä ”tässä hetkessä kaikki on hyvin” onnellisuutta kokevaa tilaa Daniel Kahneman kutsuu ”kokevaksi minäksi” — ”elämäni on yleensä ottaen hyvää” -hengessä onnellisuutta kokevaa tilaa kutsutaan ”muistavaksi minäksi”.

  Kokevaan minään samaistuessamme eli ollessamme läsnä tässä hetkessä ja tilassa jossa olemme, voimme kokea onnea vaikka kaikki muu on ns. päin helvettiä. Tästä hyvästä fiiliksestä käsin itse asiassa aiemmat kurjatkin ja pielessä olevat asiat näyttävät siedettäviltä.

  Muistavaan minään samaistuessamme se, miten onnellisiksi itsemme miellämme riippuu siitä, millaiset ehdot laitamme onnellisuudellemme.

  Esim itse olen ollut joskus paljon varakkaampi kuin nyt, mutta ajatellut olevani onnettomampi, koska en pitänyt parisuhteestani. Nyt elämässäni on paljon asioita jotka ovat huonommin kuin silloin, siitä huolimatta koen elämäni olevan onnellista.

  Tässä on kirjoitukseni, jossa pohdin pidemmin sitä, voimmeko olla vastuussa omasta onnellisuudestamme:

  http://kutri.net/blog/2013/02/voiko-omasta-onnellisuudesta-olla-vastuussa/

  Tykkää

  • Kiitos kommentistasi! Luin myös hyvän blogikirjoituksesi, joka käsittelee tätä aihetta syvällisemmin. Aihe on tosi mielenkiintoinen. Pitänee siis jatkaa asian pohtimista ja tutustua myös kirjallisuuteen.

   Tykkää

 2. Onni lienee aina kompromisseja. Jos haluaa sitä mitä sinulla on, olet varmasti onnellisempi kuin hän, joka aina haluaa jotain mitä ei vielä ole. Toki perusasiat (terveys, perhe, raha) auttavat (ovat onnen perusrakennuspalikoita), mutta kuten kirjoitit, on perustankin vaatimukset eri ihmisillä niin erilaisia. Väitän, että onnellisuuden tunteen löytää pienistä asioista, kun perusasiat on kunnossa. Moni, jolla on kaikki kunnossa, on tämän kyvyn menettänyt.

  Itse aloitin #satasyytäollaonnellinen -projektin. Listaan (julkistan blogissa) joka päivä yhden asian omasta elämästä, joka on minun syyni olla onnellinen. Sadan päivän jälkeen tietänen tarkemmin, mitä kaikkea hyvää elämässäni on.

  Saa seurata, jakaa tai liittyä mukaan! Twitterissä siis #satasyytäollaonnellinen ja http://www.perjantaikokki.fi

  Kiitos hyvästä pohdinnasta!

  Petri

  Tykkää

  • Kiitos Petri kommentista! On totta, että onni on oikeasti pienissä asioissa, ainakin, jos osaa ne pienet asiat huomioda. Siksi tuo blogisi idea on mitä mainioin!

   Tykkää

 3. Paluuviite: Voiko onnellisuuden valita? Osa 2 – Kootut kommentit | Pelasta maailma

 4. Paluuviite: Voiko onnellisuuden valita osa 3 – Mitä sanoo asiantuntija? | Pelasta maailma

 5. Paluuviite: Aloittelevan bloggaajan ajatuksia | Pelasta maailma

 6. Paluuviite: Hyvä elämä – Lyhyt oppimäärä | Pelasta maailma

 7. Paluuviite: Neljä kuukautta ja 10 000 sivunäyttöä | Pelasta maailma

 8. Paluuviite: Elämällä on tarkoitus | Pelasta maailma

 9. Paluuviite: Elämänmittainen kiitollisuushaaste | Pelasta maailma

 10. Paluuviite: Pelasta maailma 1 vee – Näin perustin blogin | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: