Elämä Työelämä

Innostus ja intohimo

Uskalla innostuaOletko joskus joutunut kuuntelemaan kyllästyneen oloista ammattilaista: luennoitsijaa, asiantuntijaa tai myyjää? Minä olen. Se, että puhuu omasta asiastaan lannistuneesti on kuulijan väheksymistä. Miksi kuluttaisin aikaani johonkin, josta edes puhuja  ei ole innostunut? Miksi minun pitäisi kiinnostua hänen sanomastaan?

Itseään sarja-innostujaksi kutsuvan Pauli Aalto-Setälän mukaan meille suomalaisille on jo koulussa opetettu,  ettei ainakaan yleisellä paikalla kannata innostua.  Muuten voi tulla tulkituksi ”liian onnelliseksi” eli hulluksi. Ja totta on, että monet pitävät asiastaan innostuneita jotenkin hurahtaneina ja vähän lapsellisina. Tällaisia kommentteja olen kuullut esimerkiksi loistavista puhujista Jari Sarasvuosta ja Anne Birgitta Pessistä.

Mihin tarvitsemme innostumista ja sen lähisukulaista, intohimoa? Uuden luomiseen, vastaa strategi, valmentaja ja yrittäjä Ville Tolvanen blogissaan:

Mitä tapahtuu kun into ja himo kohtaavat? Usein syntyy jotain uutta, ainutlaatuista, erilaista ja mielenkiintoista. Intohimo on mielessäni halua synnyttää jotain omaa, uutta, hyvää ja parantaa ympärillä vellovaa maailmaa. Uskon intohimoisen otteen elämään palvelevan parempaa liiketoimintaa, kasvattavan yrittämisen arvoa ja varmistavan asioiden evoluution.

Samaa mieltä on myös Pauli Aalto-Setälä:

 Ilman intohimoa ja innostumista omaa itseään ja tekemisiään kohtaan maailmassa ei olisi keksitty edes pyörää.

Mitä iloa on suomalaisesta tavasta latistaa toisen into? Ei mitään, kirjoittaa Pauli Aalto-Setälä:

Kyräilyn, latistamisen ja tukahduttamisen sijaan tarvitsemme innostumista uudeksi kansalaistaidoksi niin kansanterveydellisistä kuin taloudellisistakin syistä.

Mikä innostumisessa sitten on niin vaarallista? Miksi välttelemme ja peittelemme innostumista? Ville Tolvanen muotoilee asian näin:

Suomalaiset taitavat insinöörikansana nähdä intohimon roihut hyvänä renkinä, mutta huonona isäntänä. Hyvä isäntä varmistelee, eikä ota turhia riskejä. Hyvä isäntä ei luo uutta vaan ylläpitää vanhaa.

Tapanamme on ajatella, että ”turha siitä on innostua, kaikki voi vielä mennä pieleen.” Ja tottahan se on, aina ei voi onnistua. Asia, josta innostuu, ei välttämättä osoittaudu jatkokehittelyjen arvoiseksi. Mutta mitä siitä sitten! Itse ainakin valitsen ikuisen varmistelun sijaan mielummin innostuksen ja intohimon. Pauli Aalto-Setälä kannustaa:

Innostus on kuin onnellisuuden kokemus: se on tärkeä tekijä elämässämme, mutta sitä ei voi pakottaa mihinkään muottiin tai tehdä siitä tulostavoitteita. Huippuinnovaatiot vaativat vuosien yrittämistä ja vastoinkäymisten kestämistä eli resilienssiä.

Innostutaan ja annetaan toistenkin innostua! Minä ainakin innostuin tästä aiheesta niin paljon, että aion lukea Pauli Aalto-Setälän uuden kirjan Innostus, myötämämanipuloinnin käsikirja heti kun se ilmestyy 17.1. 2014.

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

7 comments on “Innostus ja intohimo

 1. 365morelife

  Kuulostaa hieman samanlaiselta kuin Saku Tuominen, Pekka Pohjakallio: Työkirja. Täytynee laittaa nimi varauslistalle kirjastoon.

  Tykkää

  • Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta kirjalta. Minulla on muuten juuri luettavana tuo mainio Työkirja. Tosi innostava kirja, avaa uudenlaisia ajatuksia uudenlaisesta työstä. Kirjoitan tänne blogiinkin jonkinlaisen esittelyn molemmista kirjoista.

   Tykkää

 2. Anu Uhtio

  Onko tuttuja Lauri Järvilehdon Upeaa työtä! ja Tee itsestäsi mestariajattelija? Lukisin heti, jos ei työn alla olisi liki 600-sivuinen tenttijärkäle…

  Tykkää

 3. Paluuviite: Huuma – innostava ihmistenlehti | Pelasta maailma

 4. Paluuviite: Innostus – Myötämanipuloinnin aakkoset | Pelasta maailma

 5. Paluuviite: Aloittelevan bloggaajan ajatuksia | Pelasta maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: