Elämä Kirjat Kulttuuri

Lujasti lempeä – riittävän hyvää elämää etsimässä

Kun lukee kirjan, jossa jokainen lause on täyttä asiaa ja tarkkaan harkittu, on lähes mahdotonta asettaa omat sormet näppäimistölle. Tuntuu, että tuloksena on joko viisaiden lauseiden kopiointia tai pelkkiä latteuksia.

Lujasti lempeä herätti niin paljon ajatuksia, että yritän silti. En kirjoita täydellisen oivaltavaa kirjaesittelyä, vaan kirjaan itselleni muistiin (ja ehkä jollekin muullekin innoitukseksi) tärkeimmät oivallukset.

Täydellisyydestä armollisuuteen

Elämä on helposti yhtä suorittamista. Päivät on aikataulutettu minuutilleen. Lepo ja nukkuminen ovat hyvinvoinin uusia megatrendejä – niiden suorittamisessakin on siis onnistuttava. Täydellinen koti, täydellinen parisuhde, täydelliset lapset, täydellinen vartalo, täydellinen työ, täydellinen loma. Ihminen ei ole kone, muistuttaa Maaret Kallio.

Sosiaalista mediaa on helppo syyttää. Mutta katseen voi kääntää myös itseensä – millaista kuvaa haluamme itsestämme luoda? Uskallammeko olla kokonaisia, epätäydellisiä? Näytämmekö sitä puolta kenellekään?

Periksi antaminenkaan ei toimi, liikaa ei kannata leppoistaa. Kiinalaisen lääketieteen käsitys hyvinvoivasta ihmisestä perustuu ehdottomuuden sijaan kohtuullisuuteen. Tasapainoa ja oman itsensä kuuntelua tässäkin kirjassa peräänkuulutetaan. Se vaan on paljon vaikeampaa kuin ehdottomuus. On turha ihmetellä, miksi erilaiset dieetit ja treeniohjelmat ovat suuressa suosiossa. Miten helppoa onkaan, kun joku muu tekee päätökset!

Tunnista tunteet

Tunteiden tunnistaminen ja niiden säätely ovat elämän perustaitoja. Kun tunne on päällä, valtaa se kaiken ajattelun, muuttuu todellisuudeksi. Tällöin olisi tärkeää osata havannoida tunteen olemassaolo, tunnistaa tunne ja hyväksyä se. Kirjassa ei mainita Mindfullnessia, mutta kyseessä on pohjimmiltaan sama asia – hyväksyvä tietoinen läsnäolo.

Ajassamme korostetaan positiivista suhtautumista. Tässäkin blogissa on pohdittu voiko onnellisuuden valita. Ja onhan näkökulman vaihtaminen tärkeä hyvinvointitaito. Mutta kirjan mukaan joka pilvestä ei tarvitse heti etsiä hopeareunuksia.

Vaikeitakin tunteita tarvitaan. Vain ne tunnistaen ja hyväksyen voimme elää elämää, jossa on tilaa myös onnelle. Elämää, jossa tunnetaan syvästi.

Vaikeiden tunteiden päättyminen ei merkitse onnelaa vaan kuolemaa.

Yhdessä kokien

Koska ihmiset rakastavat listauksia, joilla onnellisuuden voi löytää, antaa Maaret Kalliokin sellaisen, mutta muistuttaa, että pelkällä listan lukemisella ei onni löydy.

  1. Kohtele itseäsi armollisesti ja rakastavasti.
  2. Välitä toisista, ole aito, mutta pidä rajasi.
  3. Työn ja levon tasapaino on tärkeä. Muista tehdä työtä ja muista myös leikkiä.

Miksi tämä lista ei saa muutosta aikaan? Miksi elämäntaito-oppaat eivät toimi? Koska pelkkä lukeminen ja oppiminen ei riitä, tarvitaan myös kokemus. Ja tämän kokemuksen voi saada vain yhteydessä toisiin ihmisiin – vuorovaikutuksessa, vastavuoroisesti, avoimena, uskaltaen.

Hyvinvoiva tahtoo toisille hyvää

Yksilöllisyys on päivän sana. Sitä kai heijastelee elämäntaitokirjallisuuden suosiokin. Miten minä voi elää paremmin, olla onnellisempi? Tätä samaa omaan napaan tuijottamisen sanomaako Lujasti lempeäkin edustaa?

Päinvastoin. Vain hyvinvoiva ihminen kykenee olemaan hyvä muille. Jos  voi hyvin, haluaa auttaa myös muita. Tähän perustuu vapaaehtoistoimintakin – pyyteettömään haluun auttaa (vapaaehtoistoimintaan liittyy toki laajempikin motiivien kudelma). Ja mikä parasta, hyvää tekemällä voi löytyä myös oma onnellisuus.

Onnellisuus ei ole päämäärä, vaan hyvän elämän sivutuote.

Kirja, joka jokaisen pitäisi lukea

Lujasti lempeä on kirjoitettu taitavasti, jokaisen lukijan elämäntilannetta kunnioittaen. Se sopii niille, joiden elämässä on perusasiat kunnossa, mutta myös niille, joilla on rankkojakin kokemuksia.

Erityisesti arvostan sitä, että aina kun puhutaan toisen ihmisen merkityksestä, huomioidaan, että tämä ihminen voi olla läheisen lisäksi tai sijaan myös ammattilainen. Ei oleteta, että kaikilla on puoliso, lapsia, ystäviä tai läheisiä sukulaisia. Ja vaikka olisikin, ei oleteta, että suhde olisi sellainen, että turvallinen ja avoin kohtaaminen on mahdollista.

Kirjaa on myyty jo yli 20 000 kappaletta. Hienoa, että nämä asiat kiinnostavat! Tämän kirjan soisi kuuluvan jokaisen lukemistoon ja kirjan oppien sisältyvän koulujen opetussuunnitelmaan. Lujasti lempeä tarjoaa ajattelemisen aihetta kaikiin elämän osa-alueisiin – työelämään, parisuhteeseen, ystävyyssuhteisiin, lasten kasvatukseen. Se auttaa ymmärtämään itseään ja muita.

Lopuksi

Tästä ei tullut täydellistä bloggausta. Mutta tästä tuli bloggaus. Kirjan lukemisesta ja bloggauksen kirjoittamisesta tuli minulle hyvä mieli. Ehkäpä joku blogin lukijakin saa tästä jotain eväitä elämäänsä, ehkä jopa innostuksen tutustua aiheeseen tarkemmin Tärkeämpää oli siis kirjoittaa ja julkaista tämä teksti, kuin hioa tekstiä loputtomasti. Tämä riittää.

Lujasti lempeä -blogi Helsingin Sanomissa

maaretkallio.com

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

0 comments on “Lujasti lempeä – riittävän hyvää elämää etsimässä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: