Järjestöjohtajat ovat vastuussa järjestön suunnasta, maineesta ja resurssien järkevästä käytöstä. Olisiko sosiaalisesta mediasta apua järjestön strategian toteuttamisessa? Miten somessa oikein ollaan? Entä mitä riskejä somessa on – miten pitäisi suhtautua mahdollisiin some-kriiseihin? Muun muassa näitä asioita pohdittiin marraskuussa Viestintä-Pirittan ensimmäisessä Järjestöjohtaja sosiaalisessa mediassa -koulutuksessa.
Strategia edellä
Some ei ole erillinen linnake, vaan kaikki lähtee somessakin järjestön strategiasta. Koulutuksessa heräsi kysymys, että mitä jos joutuu somessa ottamaan tehtävän, jota ei strategiaan ole kirjattu. Voi joutua vaikkapa osallistumaan järjestön asiantuntemukseen liittyvään ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, kun mikään muu järjestö tai taho ei sitä tee. Ehkä tässäkin on kyseessä strateginen valinta: jätetäänkö tekemättä, vai mietitäänkö, onko strategiaa tarpeen uudistaa niin, että se sisältää myös toiminnan, jolle on ilmiselvää tarvetta. Joku voi nähdä esimerkkitapauksessa loistavan tilaisuuden päästä asiantuntija-asemaan ja mielipidejohtajuuteen, joku toinen taas näkee sen turhana toiminnan rönsynä. Kaikki riippuu järjestön toiminnan kokonaisuudesta.
Johtajan rooli
Miten järjestöjohtajan pitäisi somessa olla? Millainen oma rooli olisi – epäkohtia osoitteleva, tiedottava vai kohderyhmää tukeva? Johtaja on somessa kokonaisuutena ja samana henkilönä kuin muutenkin, mutta on totta, että somen tiivistetty esitystapa on haasteellinen. Somessa voi olla vain yhdet kasvot, kun taas muuten rooli voi olla erilainen jäsenlehdessä, kannanotoissa, mielipidekirjoituksissa ja kohderyhmän edustajia tavatessa. Somessa voi provosoivalla tyylillä saada paljon huomiota, lempeällä ja ystävällisellä taas varmistaa, ettei pahoita kenenkään mieltä. Olennaista taitaa olla järjestön tavoitteet ja kohderyhmä. Entä miten yhdistää järjestön asia ja oma itse?
Somen hallitseminen ja kriisit
Tosiasia on, että somea ei voi hallita. Eri asia sen sijaan on, kannattaako kriisejä pelätä. Somen riskeihin kannattaa toki varautua. Ohjeistuksesta voi olla apua. Ainakaan ei kannata jättäytyä somen ulkopuolelle, sillä järjestöä koskeva kriisi voi ihan yhtä hyvin tapahtua, oli järjestö somessa tai ei. Kaikkein hankalinta on, jos järjestö toimii somessa, mutta johtaja ei. Miten hän tällöin pystyy ymmärtämään some-keskustelun ja -toiminnan logiikkaa ja toimimaan tilanteen edellyttämällä tavalla? Rohkeasti someen siis!
Koulutuksessa käytyyn keskusteluun voit tutustua tarkemmin Storifyssa. Seuraava Järjestöjohtaja somessa -koulutus järjestetään 18.3.
Lue myös:
Järjestösomen johtaminen
Kuuntele ja keskustele – Järjestöjohtaja sosiaalisessa mediassa
Järjestöjohtajat Twitteriin
0 comments on “Mikä järjestöjohtajia somessa mietityttää? #järjestöjohto #järjestösome”