Järjestöt Some

Pelasta maailma 1 vee – Näin perustin blogin

Eka bloggaus

On kulunut vuosi siitä, kun perustin tämän blogin. Olin opintovapaalla ja oli aikaa ajatella. Nopeasti innostuvana ihmisenä toimin varsin spontaanisti. Ja ihan hyvin homma lähti sujumaan. Otin mallia kokeneista bloggaajista, kysyin teknisiä neuvoja Twitterissä ja kokeilin rohkeasti.

Ajattelin bloggaavani päivän tapahtumista ja ihmisistä,  tyyliin mitä ajattelin tänään. Vuoden kuluessa Pelasta maailma on muotoutunut päiväkirjasta asiantuntijablogiksi. Myös aiheiden kirjo on laajentunut. Suunnittelin kirjoittavani järjestöistä ja vapaaehtoistoiminnasta, mutta niiden lisäksi olen käsitellyt paljon sosiaalista mediaa, työelämää ja johtamista.

Yli 20 000 lukukertaa myöhemmin

Aluksi bloggaaminen ei ollut kovin tavoitteellista. Jaoin tekstejäni somessa ja lukijoita löytyi yllättävän paljon. Vaikka iso osa lukijoista on tullut Facebookin kautta, on yhdistelmä blogi + Twitter osoittautunut toimivaksi yhdistelmäksi. Oikeita #hashtageja Twitterissä käyttämällä tavoittaa aiheista kiinnostuneet ja voi paitsi saada teksteilleen lukijoita, myös ennen kaikkea löytää muiden kirjoituksia ja osallistua mielenkiintoisiin keskusteluihin.

Tuntuu käsittämättömältä, että blogin tekstejä on luettu jo yli 20 000 kertaa. Matkan varrella olen kokeilemisen kautta oppinut, millaiset tekstit saavat paljon lukijoita.

Pelasta maailman Top 5

Jos haluaa bloggauksen saavan paljon lukijoita, niin  kokemukseni mukaan aiheen pitää a) olla riittävän yleinen, jotta se kiinnostaa mahdollisimman monia b) liittyä johonkin teemapäivään tai ajankohtaiseen keskusteluun. Kirja-arviot ovat myös keränneet paljon lukijoita. Otsikoinnillakin on merkitystä. Olen päätynyt informatiivisiin otsikoihin, joku toinen suosii raflaavampia.

Ykköstavoitteenani ei tosin ole ollut kerätä mahdollisimman paljon lukijoita. Jos olisi, niin olisin perustanut lifestyle-blogin, sillä niitä luetaan eniten. Työelämään, johtamiseen ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittyviä blogejakin tarvitaan, vaikka ne eivät blogilistojen kärkeen pääsekään.

Mitä bloggaaminen vaatii?

Blogin pitäminen edellyttää avoimuutta. Koko elämää ei tarvitse avata, mutta jonkun verran pitää asiantuntijablogissakin olla persoonaa ja omia kokemuksia mukana. Aluksi olin arka sanomaan omaa kantaani ja siteerasin mieluiten muiden ajatuksia. Sittemmin olen uskaltanut tuoda omia mielipiteitäni esiin. Viisaampien siteeraamista en tosin ole lopettanut. Se on myös hyvä tapa saada blogille lukijoita ja synnyttää keskustelua.

Vuoden aikana on syntynyt 66 bloggausta. Usein kysytään, miten ehdin blogata. Toki bloggaaminen vie aikaa, mutta ei välttämättä kovin paljon. Aivoni ovat tottuneet tuottamaan blogitekstejä. Usein lähes valmis bloggaus syntyy vaikkapa aamulla suihkussa tai töihin pyöräillessä. Monet bloggaukset saavat alkunsa rauhallisina viikonloppuaamuina. Jotkut tekstit vaativat enemmän työstämistä. Olen ottanut periaatteen, etten jää loputtomasti hiomaan tekstejä.

Mitä bloggaaminen on antanut

Bloggaamisen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin sen vaatimat resurssit. Blogin päivittäminen on paitsi hauskaa, myös monella tavalla hyödyllistä.Bloggaamisen myötä olen:

  • saanut paljon uusia kontakteja niin somessa kuin livenä
  • päässyt mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin
  • saanut kutsuja puhumaan tilaisuuksiin ja kirjoittamaan tekstejä muihin blogeihin
  • oppinut paljon mm. johtamisesta ja työelämän kehittämisestä
  • joutunut ajattelemaan ajatukset valmiiksi ja lukemaan kirjat loppuun
  • merkinnyt ajatukseni blogitekstien avulla muistiin
  • oppinut sosiaalisesta mediasta ja bloggaamisesta
  • saanut näkyvyyttä tahattomalle lapsettomuudelle ja Simpukalle

Suosittelen lämpimästi bloggaamista kaikille, joilla on jotain sanottavaa. Blogeilla voi olla erilaisia tavoitteita ja julkaisutiheydenkin voi päättää itse. Erityisesti kaipaan lisää järjestöjohtajia bloggaamaan ja käymään vuoropuhelua järjestöjen tulevaisuudesta. Järjestöbloggaajia ylipäänsä voisi olla enemmän, ovathan esimerkiksi vapaaehtoistoiminta ja järjestöt työpaikkoina mielenkiintoisia teemoja.

Sydämellinen kiitos kaikille lukijoille, kommentoijille ja tekstien jakajille! Lisää maailmanpelastamista on luvassa 🙂

***

Olemme Viestintä-Pirittan Piritta Seppälän kanssa pohtineet, miten järjestöt voivat hyödyntää bloggaamista. Päätimme järjestää aiheesta Järjestöblogin ABC -koulutuksen 11.3. Koulutusta odotellessa voi lukea mikä on suositun blogin salaisuus.

0 comments on “Pelasta maailma 1 vee – Näin perustin blogin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: