Elämä

Englannin opiskelua helposti

Yhtenä kantavana ajatuksena tässä blogissa on laittaa jakoon hyväksi havaitsemani jutut. Siispä tällä kertaa on tarjolla vinkkejä englannin kielen opiskeluun.

WordDive

Suomalainen kieltenoppimismetodi WordDive on monelle tuttu. Olen käyttänyt sitä parin vuoden ajan, pääasiassa puhelimella. Keväällä julkaistu uusi sovellus onkin oikein mainio. Laajassa brittienglannin kokonaisuudessa riittää opiskeltavaa. WordDivessa kieltä opiskellaan monipuolisesti kuunnellen, kirjoittaen ja lausuen. No, lausuminen kyllä on jäänyt vähän vähemmälle, sillä opiskelen yleensä bussimatkoilla.

Opiskelun mielekkyyden takaavat pelimäisyys, tekoälyn mahdollistama opiskelun räätälöinti, sekä välietapit, joiden saavuttamisesta kilahtaa sähköpostiin todistus. Tekoäly toimii muun muassa niin, että sovellus ilmoittaa, kun tiettyä kurssia ei enää kannata samana päivänä opiskella enempää.

Plussaa: Helppoa ja viihdyttävää. Metodia ja sovellusta kehitetään koko ajan. Tamperelainen start up -yritys.
Miinusta: Maksullisuus. Käyttö unohtuu helposti, joten päivittäiset muistutukset olisivat hyvä lisä.

BBC Learning English

Learning English on todella laaja sivusto. Runsaudenpulan ja paljousahdistuksen välttämiseksi kerron omat suosikkini. Pidän eniten News Review -osiosta. Siinä keskustellaan uutisissa esiintyneistä uusista sanoista, joiden alkuperä ja käyttömahdollisuudet selitetään. Sovelluksessa uusia juttuja julkaistaan viikottain, selainversiossa harvemmin. Juttujen pituus on juuri sopiva vaikkapa bussimatkan ajaksi, saatanpa joskus kuunnella ne pariinkin kertaan. Tekstiversiosta on helppo tsekata sanojen oikeinkirjoitus.

Myös saman sivuston 6 Minute English on hauska ja toimiva uuden sanaston oppimiseen. Seuraan  sivustoa myös Instagramissa, joten kuvavirtaani eksyy välillä kivoja kielitietoiskuja. Jotain niistäkin saattaa jäädä mieleen lähes huomaamatta.

Plussaa: Paljon tarjontaa. Eri tasoja. Huumori mukana. Selkeää brittienglantia.
Miinusta: Paljon tarjontaa. Kännykkäsovellus aika basic, kaipaisi kehittämistä.

Podcastit

Podcastit ovat nyt pinnalla ja kielten opiskeluun ne sopivat mainiosti. Oma suosikkini on The Guardian Long Read. Pidän erityisesti artikkelien laadukkaasta sisällöstä, ne käsittelevät monipuolisesti ajankohtaisia yhteiskunnallisia asioita. Kieltä opiskelemalla oppii samalla paljon muutakin. Olen tähänkin blogiin saanut muutaman juttuidean, muun muassa tämän, jossa kritisoidaan tehokkuuden ja ajankäytön maksimointia.

Kauniisti soljuva brittienglanti rentouttaa, se toimii ainakin minulle lähes meditatiivisena äänivirtana. Uusia The Long Read -podcasteja julkaistaan muutaman päivän välein, joten aina on tuoretta kuunneltavaa. Jutut löytyvät toki myös tekstiversioina, joten tarpeen mukaan voi tarkastaa jonkun asian, josta ei kuunneltuna saanut kiinni.

Plussaa: Podcasteja on vaikka kuinka paljon, aiheita laidasta laitaan. Helppo kuunnella esimerkiksi lenkillä.
Miinusta: Podcasteihin jää helposti koukkuun. Pitääkö koko ajan suorittaa jotain, vai olisiko hiljaisuus joskus paikallaan?

Kirjat

Englanninkieliset kirjat ovat perinteinen tapa opiskella kieltä. Omaan alaan ja opiskeluihin liittyvät julkaisut ja tietokirjat ovat hyödyllisiä nekin, mutta kaunokirjallisuuden avulla voi laajentaa sanavarastoa. Viimeksi luin parantumattomaan syöpään sairastuneen neurokirurgin kirjoittaman koskettavan kirjan When Breath Becomes Air.  Luin sen sekä englanniksi, että suomeksi ja kirjoitin kirjaesittelyt niin omaan blogiin kuin Syöpä-lehteenkin. Nyt minulla on kesken samaa aihepiiriä käsittelevä kaunis The Bright Hour.

Plussaa: Maailma on täynnä mielenkiintoisia kirjoja. Loistavaa ajanvietettä.
Miinusta: Osa tekstin sävyistä jää vieraalla kielellä tavoittamatta. Aina ei tarvitse maksimoida ajankäyttöä, kannattaa lukea myös suomeksi ja huvin vuoksi!

Kurssit

Ja tietenkin kieltä voi opiskella myös erilaisilla kursseilla. Mielikuva kieliopinnoista on helposti perinteinen: työväenopiston ummehtuneessa luokassa istutaan kerran viikossa. Ainakaan minun aikatauluihini ja motivaatiolleni sellainen ei sovi.

Kurssitarjonta on kuitenkin laajaa. Osallistuin tänä keväänä Tampereen Kesäyliopiston intensiivikurssille, jossa kuukauden ajan kokoonnuttiin pari kertaa viikossa petraamaan puhumista. Varsin toimivaa ja hauskaakin. Kursseja löytyy työväenopistoista ja avoimista yliopistoista vaikka minkälaisia. Kieltä voi opiskella johonkin teemaan liittyen ja verkkokurssimahdollisuudet ovat nykyään todella kehittyneitä.

Plussaa: Opiskelu yhdessä muiden kanssa on motivoivaa. Opettajalta voi kysyä vinkkejä ja neuvoja.
Miinusta: Sitoutuminen tiettyyn aikatauluun. Sopivan tasoisen kurssin löytäminen joskus vaikeaa. Kurssit melko kalliita.

Vinkit jakoon

Kieltä voi opiskella vaikka millä tavalla, esimerkiksi biiseistä tai blogeja lukemalla. Opiskelu onnistuu myös kaiken kiireen keskellä.  Mitä ovat sinun tapasi oppia uutta tai ylläpitää kielitaitoa?

 

Photo by Tomas Anton Escobar on Unsplash

Järjestöjen potentiaaliin uskova paremman johtamisen ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Innostuja ja innostaja, joka harrastaa maailman pelastamista pää pilvissä, mutta jalat maassa. Toiminnanjohtaja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä. Väitöstutkimuksen aiheena järjestöjohtaminen.

1 comment on “Englannin opiskelua helposti

  1. Hanne

    Kannattaa vilkaista myös https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.vocapp! Sovellus opettaa useita kieliä flashcardien avulla, ja tulossa on myös kursseja suomeksi. 🙂

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: